Όλοι Γνωρίζουμε πως τα 2 Φύλα είναι το Αρσενικό και το Θηλυκό. Οι Ινδιάνοι όμως έχουν 5! Δείτε ΠΟΙΑ…

1Πριν οι Ευρωπαίοι διεισδύσουν στη Βόρεια Αμερική, οι Ιθαγενείς Αμερικάνοι δεν αναγνώριζαν ως μοναδικά φύλα το αρσενικό και το θηλυκό. Οι άνθρωποι αναγνωρίζονταν ανάλογα με το πως συνέβαλαν στη φυλή, αντί για την αρρενωπότητα ή τη θηλυκότητά τους. Οι γονείς δεν ξεχώριζαν τα παιδιά τους ανάλογα με τους ρόλους των δύο φύλων – ακόμα και τα παιδικά ενδύματα ήταν ουδέτερα.
Οι άνθρωποι που εμφάνιζαν τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά χαρακτηριστικά, θεωρούνταν στην πραγματικότητα πολύ ταλαντούχοι. Οι Ιθαγενείς Αμερικανοί πίστευαν ότι ένας άνθρωπος που ήταν σε θέση να δει τον κόσμο ταυτόχρονα μέσα από τα μάτια και των δύο φύλων, ήταν ευλογημένος από τον Δημιουργό. Σύμφωνα με το Indian Country Today, όλες οι κοινότητες ιθαγενών, αναγνωρίζουν τα ακόλουθα πέντε φύλα: θυληκό, αρσενικό, διπλό θηλυκό πνεύμα, διπλό αρσενικό πνεύμα και τρανσeξουαλικό.
Κάθε φυλή έχει το δικό της συγκεκριμένο όρο, αλλά υπήρχε η ανάγκη για ένα καθολικό όρο που ο γενικός πληθυσμός θα μπορούσε να καταλάβει. Η Navajo αναφέρονταν στα διπλά πνεύματα ως Nádleehí (αυτός που μεταμορφώνεtαι), μεταξύ των Lakota ήταν Winkté (ενδεικτικό ενός άνδρα ο οποίος έχει τον καταναγκασμό να συμπεριφέρεται ως γυναίκα), Niizh Manidoowag (διπλό πνεύμα) για τους Ojibwe αποκαλούνταν Hemaneh (μισός άνθρωπος, μισή γυναίκα), για να αναφέρουμε μερικές. Καθώς ο σκοπός του «Διπλού Πνεύματος» χρησιμοποιούνταν ως καθολικός όρος στην αγγλική γλώσσα, δεν είναι πάντα μεταφράσιμο με την ίδια σημασία στις μητρικές γλώσσες. Για παράδειγμα, στη γλώσσα Iroquois Cherokee, δεν υπάρχει τρόπος να μεταφραστεί ο όρος, αλλά οι Cherokee διαφοροποιούσαν τις γυναίκες που αισθάνονταν σαν άντρες και το αντίστροφο.
Ένας από τα πιο διάσημα Διπλά Πνεύματα στην καταγραμμένη ιστορία ήταν ένας πολεμιστής των Lakota με όνομα «Αυτός που τους βρίσκει και τους σκοτώνει» (σοβαρά, ίσως από τα καλύτερα όνοματα ποτέ για έναν πολεμιστή). Γεννήθηκε άντρας και παντρεύτηκε γυναίκα, αλλά φορούσε γυναικεία ένδυση και ζούσε καθημερινά ως γυναίκα. Ο άνδρας αυτός αποκτήσει τη φήμη του ως ατρόμητος πολεμιστής όταν διασώσε έναν από τη φυλή του κατά τη διάρκεια της μάχης στο Rosebud Creek και μετά έγινε σεβαστός στη φυλή του.
Οι Ευρωπαίοι δεν ήταν ενθουσιασμένοι να αποδεκτούν τη κουλτούρα των διπλών πνευμάτων και ήταν ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλησαν να καταστρέψουν και να καλύψουν. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί αναγκάστηκαν από τους ευρωπαίους χριστιανούς να ντύνονται και να ενεργούν σύμφωνα με τους νέους ρόλους των δύο φύλων που ορίστηκαν.
Πριν από το αρνητικό στίγμα που οι Ευρωπαίοι έδωσαν στο να είναι κάποιος Διπλό πνεύμα, δεν υπήρχαν στο εσωτερικό των φυλών περιστατικά μισαλλοδοξίας.

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *