♫ Αφιέρωμα στους αγαπητούς στο Ελληνικό κοινό ICED EARTH!

Οι Iced Earth δημιουργήθηκαν το 1984 στην Tampa της Florida, η οποία συνδυάζει πολλές επιρροές: thrash, power, progressive, speed metal όπως επίσης και ..NWOBHM. Το συγκρότημα είναι γνωστό για τις πάρα πολλές αλλαγές στην σύνθεση του. Το μόνο σταθερό μέλος από την αρχή είναι ο ιδρυτής Jon Schaffer ο οποίος έχει γράψει και τα περισσότερα κομμάτια τους. Ο πρώην τραγουδιστής της μπάντας, Matt Barlow και ο κιθαρίστας Randall Shawver είναι οι μόνοι που έμειναν στο συγκρότημα από μία δεκαετία ο καθένας. Ο Shawver, ο πρώτος κιθαρίστας που ηχογράφησε με τους Iced Earth, ήταν μέλος τους από το 1988 έως το 1998. Ο Barlow έγινε μέλος από το 1994 και έμεινε μέχρι και το 2003 όταν αποφάσισε να μπει στην αστυνομία μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Ωστόσο επέστρεψε στην μπάντα το 2007 όπου και έμεινε μέχρι το 2011.

Η αρχή του συγκροτήματος έγινε με το όνομα Purgatory όσο ο Schaffer ζούσε στην Indiana. Όταν όμως μετακόμισε στην Florida αναγκάστηκε να αλλάξει όνομα καθώς υπήρχε ήδη μία μπάντα με αυτό. Τελικά την ονόμασε Iced Earth, όνομα που σκέφτηκε ένας πολύ καλός του φίλος, ο οποίος σκοτώθηκε σε ατύχημα με μηχανή. Αργότερα ο Schaffer θα έγραφε το “Watching Over Me” για το ίδιο άτομο. Έτσι λοιπόν με νέο όνομα, ηχογραφούν το πρώτου τους demo “Enter The Realm”. Το demo ήταν ικανό για να τους φέρει ένα συμβόλαιο από την Century Media Records. Το 1991 ηχογράφησαν και κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο “Iced Earth”.

Το αρχικό σχέδιο του Schaffer ήταν να ηχογραφήσει και δεύτερο δίσκο με τον Gene Adam. Ο Schaffer όμως θεωρούσε ότι ο Adam δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις φωνητικές απαιτήσεις του δίσκου και έτσι του ζήτησε να κάνει κάποια μαθήματα. Όταν αυτός αρνήθηκε, τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον John Greely. Έτσι προς το τέλος του 1991 κυκλοφόρησε ο δίσκος “Night Of The Stormrider”. Αυτός είναι και ο πρώτος concept δίσκος των Iced Earth. Αφηγείται την ιστορία ενός άντρα που έχει προδοθεί από την θρησκεία και της γυρίζει την πλάτη. Οι σκοτεινές δυνάμεις της φύσης πλησιάζουν τον εξαγριωμένο άντρα και τον χρησιμοποιούν ως όπλο για να φέρουν τον θάνατο και την καταστροφή στην Γη. Του δίνουν την διαταγή να ταξιδέψει σε μία έρημο όπου βλέπει οράματα για την αλήθεια της ανθρωπότητας, διαστρεβλώνεται ακόμα περισσότερο το μυαλό του και γίνεται ο “Stormrider”. Μετά την καταστροφή του κόσμου καταδικάζεται για πάντα στα βάθη της Κολάσεως ή όπως αναφέρονται, River Styx. Εκεί τελικά καταλαβαίνει τι έχει κάνει και αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ αργά για να μετανοήσει.

Μετά τον δίσκο “Night Of The Stormrider”, το συγκρότημα βρισκόταν σε διάσταση για τα επόμενα τρία χρόνια. Το 1995 στις τάξεις της μπάντας προστέθηκε ο Matt Barlow, του οποίου τα φωνητικά αποδείχτηκαν πολύ δημοφιλή αν και δεν έκανε ποτέ μαθήματα μέχρι το 1996. Ο Barlow έμεινε στην μπάντα για τα επόμενα 8 χρόνια. Ο πρώτος δίσκος με τον Barlow στα φωνητικά ήταν το “Burnt Offerings”. Λέγεται ότι ο δίσκος γράφτηκε σε μία όχι και τόσο καλή περίοδο για το συγκρότημα καθώς είχαν πολλές διαφωνίες με την δισκογραφική τους, Century Media Records. Μάλιστα σύμφωνα με συνεντεύξεις του Schaffer, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου αναφέρεται σε αυτό ακριβώς το θέμα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1996, κυκλοφόρησαν τον δίσκο “The Dark Saga”. Όπως και το “Night Of The Stormrider”, έτσι και αυτός είναι ένας concept δίσκος. Αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος πουλάει την ψυχή του στον διάβολο για να επιστρέψει στην αγαπημένη του πίσω στην Γη (“Dark Saga”), αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι αυτή έχει παντρευτεί με τον καλύτερο του φίλο (“I Died For You”). Έτσι μένει ολομόναχος στον κόσμο και ενώ είναι καλός σαν χαρακτήρας, επηρεάζεται από τις σκοτεινές δυνάμεις (“Depths Of Hell”). Ότι και αν ζητήσει του το αρνούνται, ακόμα και ο θάνατος του (“Slave To The Dark”, “Question Of Heaven”). Σε όλο αυτό το ταξίδι συναντάει διάφορους αντιπάλους όπως τον δαιμονικό σύνδεσμο Clown (“Violate”), τον δολοφόνο παιδιών Billy Kincaid (“Vengeance Is Mine”), την κυνηγό κεφαλών σταλμένη από τον Παράδεισο Angela (“The Hunter”) και τον Malebolgia, έναν πρίγκιπα της Κολάσεως, ο οποίος κατέχει την ψυχή του (“The Last Laugh”).

Το 1998 το συγκρότημα επέστρεψε στο studio για την κυκλοφορία του πέμπτου της δίσκου “Something Wicked this Way Comes”. Στον δίσκο αυτό γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην μασκότ του συγκροτήματος, Set Abominae, ο οποίος εμφανίζεται ξανά στα “Framing Armageddon: Something Wicked Part 1” του 2007, και “the Crucible Of Man: Something Wicked Part 2” του 2008. Ο τίτλος του δίσκου είναι από το έργο Macbeth του William Shakespeare. “By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes.”

Είχε φτάσει και ο καιρός για την πρώτη live κυκλοφορία του συγκροτήματος. Και που θα έβρισκαν το καλύτερο μέρος για να το κάνουν με το κοινό που τους λάτρευε; Μα φυσικά στην Ελλάδα. Η ηχογράφηση έγινε στις 24 και 24 Ιανουαρίου 1999 στο Ρόδον μπροστά σε 2000 κόσμο περίπου. Τότε η μπάντα βρισκόταν σε περιοδεία για την προώθηση του “Something Wicked this Way Comes”. Τελικά λίγους μήνες αργότερα, στις 27 Ιουλίου κυκλοφόρησε το τριπλό cd με τις 2 ζωντανές sold out εμφανίσεις των Iced Earth στην χώρα μας, με το όνομα “Alive In Athens”. Το 2006 κυκλοφόρησε και σε DVD.

Δύο χρόνια αργότερα οι Iced Earth κυκλοφορούν το “Horror Show”, τον τελευταίο δίσκο με τον Matt Barlow στα φωνητικά μέχρι το 2008. Όπως και οι προηγούμενοι δίσκοι έτσι και αυτός είναι ένας concept δίσκος, με θέμα κλασσικά τέρατα όπως ο Δράκουλας, ο Frankenstein και το Φάντασμα της Όπερας. Υπάρχει και μία συλλεκτική έκδοση του δίσκου που περιλαμβάνει μία διασκευή στο κομμάτι “Transylvania” των Iron Maiden και μία συνέντευξη με τον Jon Schaffer.
Η διαφορά αυτού του δίσκου με τους προηγούμενους είναι ότι σε αυτόν ο Barlow έγραψε αρκετά κομμάτια. Στο τέλος του τραγουδιού “Damien” υπάρχει ένα σημείο όπου η φωνή του Barlow επαναλαμβάνει ανάποδα το κομμάτι που βρίσκεται στη μέση του κομματιού. Αν παιχτεί ανάποδα μπορείτε να ακούσετε το κανονικό μήνυμα. Το ίδιο έχουν κάνει και οι Iron Maiden στην αρχή του “Still Life” από τον δίσκο “Piece Of Mind”.

Το 2002 ο Barlow αποφάσισε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να αποχωρήσει από την μπάντα και να συνεισφέρει στον “αληθινό κόσμο” όπως είπε αντί να ζει την ψευδαίσθηση του “rock star”. Όταν όμως πήγε να το πει στον Schaffer στα τέλη του 2002 αυτός τελικά τον έπεισε να μείνει. Όταν όμως το συγκρότημα μπήκε στο studio για την ηχογράφηση του επόμενου δίσκου, “The Glorious Burden”, ο Schaffer είδε πως τα φωνητικά του Barlow δεν ήταν όπως τα ήθελε. Πίστευε ότι είχε χάσει το πάθος του και την ποιότητα για την οποία ήταν γνωστός. Έτσι τον άφησε να φύγει τελικά. Λίγο αργότερα ο Barlow θα ανακοίνωνε ότι μπήκε στην αστυνομία της Georgetown στο Delaware.

Ο Tim “Ripper” Owens είχε πρόσφατα απολυθεί από τους Judas Priest λόγω της επιστροφής του Rob Halford και έτσι ο Schaffer δεν έχασε χρόνο και τον προσέλαβε ως νέο τραγουδιστή των Iced Earth. Στις 12 Ιανουαρίου κυκλοφόρησαν το “The Glorious Burden” του οποίου η θεματολογία περιστρέφεται γύρω από την πολεμική ιστορία με αναφορές στην Ημέρα Ανεξαρτησίας, την Επανάσταση στην Αμερική, το Waterloo και την επίθεση στους δίδυμους πύργους.

Το κεντρικό κομμάτι του δίσκου ονομάζεται “Gettysburg (1863)”. Κάθε ένα από τα τρία κομμάτια αναφέρεται σε μία μέρα από την Μάχη του Gettysburg, την μεγαλύτερη μάχη που έγινε ποτέ στο δυτικό ημισφαίριο και θεωρείτε πολύ σημαντική για την έκβαση του εμφυλίου πολέμου. Ο δίσκος προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στους οπαδούς καθώς δεν τους άρεσε η στροφή που πήρε μουσικά το συγκρότημα.

Τον Δεκέμβριου του 2006 ο Schaffer ανακοίνωσε ότι οι Iced Earth θα κυκλοφορήσουν δύο
Something Wicked δίσκους. Επίσης ανακοίνωσε την επανακυκλοφορία του “Something This Way Comes” σε EP το οποίο θα περιελάμβανε και το κομμάτι “Ten Thousand Strong”.

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2007 κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Framing Armageddon: Something Wicked Part 1”. Ο δίσκος περιγράφει την ιστορία των Setians, οι οποίοι ήταν οι αρχικοί κάτοικοι της Γης και απευθείας απόγονοι του «Μεγάλου Αρχιτέκτονα». Λέγεται ότι είχαν ασύλληπτη γνώση. Τότε οι άνθρωποι που είχαν αναπτύξει τα ταξίδια στο διάστημα, εισβάλουν στην Γη για να αποκτήσουν την απόλυτη δύναμη και γνώση, σκοτώνοντας όλους τους Setians εκτός από 10.000 (“Invasion”, “Motivation Of Man”, “Setian Massacre”). Οι 10.000 που απομένουν, κρύβονται στα βουνά της ανατολής (“A Charge To Keep”). Το Συμβούλιο των Setians, το οποίο αποτελείται από δώδεκα Γηραιούς και τον Υψηλό Ιερέα, καταστρώνουν ένα σχέδιο για να εκδικηθούν (“Reflections, “Ten Thousand Strong”, “Order Of The Rose”). Σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το σχέδιο “The Clouding” κάνοντας πλύση εγκεφάλου σε όλους τους ανθρώπους και κάνοντας τους να ξεχάσουν την ιστορία τους και την καταγωγή τους (“Cataclysm”, “The Clouding”). Μετά την ολοκλήρωση του οι Setians θα χειραγωγήσουν την ιστορία φτιάχνοντας θρησκείες (Ιουδαϊσμό, Ισλαμισμό, Χριστιανισμό κτλ.) για να χωρίσουν τους ανθρώπους (“Infiltrate And Assimilate”, Retribution Through The Ages”, “The Domino Decree”, “Framing Armageddon”). Μετά την διαχωρισμό και αφού έχουν περάσει δέκα χιλιάδες χρόνια, οι Setians θα περιμένουν, όπως προέβλεψε η προφητεία ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, για την γέννηση του Αντίχριστου, του Set Abominae (“When Stars Collide”, “The Awakening”). Ο Set Abominae θα καταστρέψει όλη την ανθρώπινη φυλή και θα πάρει την εκδίκηση για τους Setians που περίμεναν τόσο καιρό.
Όλη αυτή η ιστορία εξελίσσεται από την προφητεία μέχρι και το βράδυ πριν την γέννηση του Set Abominae.

Πέντε μήνες μετά την κυκλοφορία του “Framing Armageddon” ο Schaffer ανακοίνωσε την αντικατάσταση του Owens από τον Matt Barlow. Ο Barlow είχε επιστρέψει ενεργά στην μουσική τον Απρίλιο τις ίδιας χρονιάς με το συγκρότημα Pyramaze από την Δανία. Έτσι αναγκαστικά η κυκλοφορία του “Something Wicked Part 2” πήρε παράταση.

Επειδή ο Barlow δεν ήθελε να αφήσει την δουλειά του ως αστυνομικός και να μείνει μακριά από την οικογένεια του για πολύ καιρό, ο Schaffer ανακοίνωσε ότι η μπάντα πλέον δεν θα κάνει εκτενείς παγκόσμιες περιοδείες και θα επικεντρωθεί κυρίως στα μεγάλα festivals. Αν και πολλοί οπαδοί θεώρησαν ότι αυτή η επιλογή δεν ήταν και η πιο σωστή η Schaffer δήλωσε πως αυτές θα ήταν οι καλύτερες εμφανίσεις στην ιστορία της μπάντας.

Τον Ιούνιο του 2008 κυκλοφόρησαν το single “I Walk Among You” από τον δίσκο που θα αποτελούσε την συνέχεια του “Framing Armageddon”, ο οποίος θα κυκλοφορούσε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς.

Τελικά το “The Crucible Of Man” Something Wicked Part 2” κυκλοφόρησε στις 5 Σεπτεμβρίου. Στον δίσκο συνεχίζεται η ιστορία του Αντίχριστου, Set Abominae, ξεκινώντας με την γέννηση του την έκτη ώρα της έκτης μέρας του έκτου μήνα (666) (“In Sacred Flames”, “Behold The Wicked Child”). Ο Set Abominae μεγαλώνει μέσα στην κοινωνία των Setians και μαθαίνει για τον θάνατο των προγόνων του, όπως επίσης ότι η γέννηση του σηματοδοτεί την σωτηρία των Setians και την εκδίκηση τους (“Minions Of The Watch”, “The Revealing”). Το μυαλό του και το σώμα του, φτάνουν στα όρια του κάτω από αλλεπάλληλα τεστ που του προκαλούν την απορία αν όντως η σημαντικότητα του για την φυλή του είναι όντως ένα δώρο όπως λένε όλοι ή μία κατάρα (“A Gift Or A Curse”). Μετά από μία εξαντλητική διαδικασία, παραδίδουν στον Set το Στέμμα των Έκπτωτων (“Crown Of The Fallen”, “The Dimension Gauntlet”) και του δίνουν την μοναδική του αποστολή: να καταστρέψει την ανθρωπότητα (“I Walk Alone”, “Harbinger Of Fate”).

Ο πρώτος του στόχος δεν είναι άλλος από τον Ιησού Χριστό, στον οποίο αναγνωρίζει το στοιχείο της ενόρασης και έτσι συνεχίζει στους επόμενους μεγάλους ηγέτες και βασίλεια καθ’ όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Η επιρροή του, τους αναγκάζει να πέσουν στις ανθρώπινες αδυναμίες όπως απληστία και λαιμαργία (“Crucify The King”). Για τα επόμενα δύο χιλιάδες χρόνια καταστρέφει βασίλεια λόγω της ίδιας τους της απληστίας και δίψας για κατακτήσεις, ελέγχει τους αδύναμους μέσω των θρησκειών και ανακηρύττει την θεοποίηση του (“Sacrificial Kingdoms”, “Something Wicked Pt.3”, “Divide And Devour”). Όσο περνούν τα χρόνια, ο Set βλέπει την ανθρώπινη φυλή να μεγαλώνει και αντιλαμβάνεται ότι έχουν πολλές δυνατότητες. Έτσι αποφασίζει να μην τους καταστρέψει αλλά τους προειδοποιεί ότι πρέπει να ξεπεράσουν τα ελαττώματα τους αλλιώς θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή (“Come What May”).

O Schaffer δήλωσε πως θέλει να κυκλοφορήσει ένα box set με τα “Framing Armageddon”, (στο οποίο θα τραγουδούσε ο Barlow), και ένα εμπλουτισμένο “The Crucible Of Man” μαζί με ένα live CD/DVD από την περιοδεία που θα έκαναν το 2008/2009. Η ιδέα για το box set με τα 5 CD και το DVD τελικά δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η δισκογραφική εταιρεία SPV χρεωκόπησε.

Τελικά το 2010 κυκλοφόρησε ένα box set με το όνομα “Box Of The Wicked” το οποίο περιελάμβανε τα “Framing Armageddon”, “The Crucible Of Man” μαζί με τα EP τους και ένα αποκλειστικό EP.

Στις 14 Δεκεμβρίου οι Iced Earth ανακοίνωσαν ότι το πολυαναμενόμενο DVD τους ήταν στα τελικά στάδια. Τελικά το DVD με το όνομα “Festivals Of The Wicked” κυκλοφόρησε στις 27 Ιουνίου στην Ευρώπη και 15 Ιουλίου στις Η.Π.Α. Το DVD περιέχει πάνω από έξι ώρες υλικό από τρία διαφορετικά festivals, πολλές φωτογραφίες και ένα ντοκιμαντέρ από την ζωή του συγκροτήματος στον δρόμο.

Και ενώ όλα έδειχναν να παίρνουν και πάλι έναν σταθερό δρόμο, στις 3 Μαρτίου το συγκρότημα ανακοινώνει ότι ο Matt Barlow αποχωρεί και πάλι για να αφοσιωθεί στην οικογένεια του. Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώνουν τον νέο τους τραγουδιστή, Stu Block των Into Eternity.

Στις 17 Σεπτεμβρίου κυκλοφόρησαν τον δίσκο “Dystopia”. Αν και δεν είναι ένας concept δίσκος τα περισσότερα κομμάτια αναφέρονται στις απίστευτα δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Τα κομμάτια επηρεάζονται από τις ταινίες Dark City, V For Vendetta και Soylent Green. Όμως υπάρχουν και δύο κομμάτια που συνεχίζουν την ιστορία του Set Abominae ο οποίος πλέον είναι ο κυρίαρχος του κόσμου. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου μας πάει λίγο πιο πίσω από εκεί που μας άφησε το “Come What May” του προηγούμενου δίσκου. Μιλάμε για την περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι ελέγχονται πλήρως σε πόλεις-φυλακές και την ολοκληρωτική χειραφέτηση τους (“Dystopia”, “Tragedy And Triumph”).

Οι Iced Earth είναι:

• Jon Schaffer – κιθάρα, δεύτερα φωνητικά
• Stu Block – φωνητικά
• Troy Steele – κιθάρα
• Freddie Vidales – μπασο
• Brent Smedley – drums

Δισκογραφία:

• Iced Earth (1990)
• Night Of The Stormrider (1991)
• Burnt Offerings (1995)
• The Dark Saga (1996)
• Something Wicked This Way Comes (1998)
• Horror Show (2001)
• The Glorious Burden (2004)
• Framing Armageddon: Something Wicked Part 1 (2007)
• The Crucible Of Man: Something Wicked Part 2 (2008)
• Dystopia (2011)

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *