xOrisOria News

ΩΔΙΝΕΝ ΟΡΟΣ ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΜΥΝ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Με τη σημερινή της απόφαση η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος επιβεβαίωσε τα ακόλουθα:

1.) Την αδυναμία της να αρθρώσει λόγο για όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία. Περιορίστηκε στο θέμα της χειροτονίας νέων κληρικών με βάση νόμο που ψηφίστηκε που περιορίζει το δικαίωμα της Εκκλησίας να καθορίζει τα….
interna sacra Της.

2.) Το έτι χειρότερο ακόμη και γι’ αυτό το θέμα μίλησε ως μη όφειλε. Δεν είπε στην Πολιτεία ότι αυτό είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑ δικό της και για το οποίο δεν επιτρέπει καμία επέμβαση του Καίσαρα και ότι θα το ρυθμίσει με δικές της αποφάσεις – λαμβάνοντας έστω υπόψη την κρισιμότητα των καιρών για το τρέχον έτος – αλλά πηγαίνει να παζαρέψει με την Πολιτεία τα του οίκου Της. Παρόλα τα τεράστια εφημεριακά κενά προσφέρει την αναλογία 1/ 1 για συζήτηση αντί την αναλογία 1/5 που προτείνει η Πολιτεία.

3.) Ο συνωμοτικός ρόλος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά. Προσπάθησε και πέτυχε να κρατήσει τους τόνους όσο γίνεται πιο χαμηλά και αφού έδωσε τον καιρό στους άθεους κρατούντες να περάσουν το νομοσχέδιο του 1/5 χωρίς αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν ρωτήθηκε πριν καιρό αν υπάρχει ανησυχία το μέτρο 1/5 να επηρεάσει τη χειροτονία ιερέων καθησύχαζε τους πάντες ότι δεν υφίσταται τέτοιο ενδεχόμενο. Τώρα που οι κυβερνώντες πέρασαν τον νόμο μιλά για χαμηλούς τόνους για να μην οξυνθούν τα πνεύματα κατά της κυβέρνησης. Του φταίει κανείς, όταν στη συνείδηση των πιστών έχει καθιερωθεί ως “πρασινοφρούραχος” και όχι ως Αρχιεπίσκοπος;

4.) Η πρόταση της Ιεραρχίας 1/1 – αντί 1/5 που θεσμοθέτησε η Πολιτεία- αναμένεται να δώσει στην Πολιτεία τη δυνατότητα να παζαρέψει το θέμα προς όφελός της και να παρουσιάσει εαυτήν ως γενναιόδωρη επειδή θα κάνει ίσως κάποιες παραχωρήσεις. Κι αυτά ενώ 300 περίπου ιερείς συνταξιοδοτούνται φέτος και παρόλον ότι υπάρχουν ορισμένες χιλιάδες (επαναλαμβάνω χιλιάδες) εφημεριακά κενά!!!

5.) Συμπέρασμα: Αλλά είναι αναγκαία η εξαγωγή συμπεράσματος; Ποιος στρατός μπορεί ποτέ να πολεμήσει όταν ο Αρχιστράτηγος του αγώνα είναι κυριολεκτικά πεμπτοφαλαγγίτης και περιβάλλεται από επισκόπους, οι οποίοι – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – δεν έχουν τη δυνατότητα να επισημάνουν την κρισιμότητα των καιρών ή δεν έχουν το ανάστημα να αναχαιτίσουν την Αρχιεπισκοπική αυθαιρεσία;

6.) “The worst is yet to come”, όπως λένε οι Αμερικανοί! Και μάλιστα πολύ νωρίτερα από ότι φανταζόμαστε. Οχι μόνον για το θέμα της χειροτονίας των ιερέων αλλά για όλα τα θέματα που εκκρεμούν. Ο Αρχιεπίσκοπος θα βαδίσει την προσφιλή του πεπατημένη. Παρέπεμψε ήδη σε επιτροπές και υπεπιτροπές όλα τα θέματα από το χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας μέχρι το μάθημα των θρησκευτικών και το ηλεκτρονικό φακέλλωμα. Και όταν δοθεί στην κυβέρνηση ο χρόνος να ψηφίσει τους αντιχριστιανικούς νόμους θα συστήσει και πάλιν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση.

Χρειάζεται, άραγε, να είναι κανείς προφήτης και για προφητέψει ότι η Εκκλησία με Αρχιστράτηγο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο θα προάγεται από ήττα σε ήττα;

Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμη είναι τι ακριβώς ελέχθη στη συνεδρία από τους δεκάδες Μητροπολίτες που πήραν το λόγο. Αν όλοι οι Μητροπολίτες έδωσαν γην και ύδωρ θα επιβεβαιωθεί η ρήση του μακαριστού Γέροντα Επιφάνιου: “Επίσκοποι είστε της Εκκλησίας ή γαλιά που τα οδηγεί με τη βέργα του εκεί που θέλει ο Αρχιεπίσκοπος;”

Η επιστολή του απουσιάζοντος – για λόγους ασθενείας – Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, δίνει κάποιες βάσιμες ελπίδες ότι κάποιοι όρθωσαν ανάστημα απέναντι στις Αρχιεπισκοπικές μεθοδεύσεις.

Αν αυτό αληθεύει ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα κατορθώσουν να τιθασσεύσουν τη χειραγώγηση της Εκκλησίας από τον Αρχιεπίσκοπο σύμφωνα με τα άνομα σχέδια των των άθεων κυβερνώντων.

Use Facebook to Comment on this Post