xOrisOria News

ΗΠΑ και Ιαπωνία θα καθοδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη

Με “οδηγούς” τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οικονομικές προοπτικές στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με…

εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Ο μηνιαίος δείκτης leading indicators ανήλθε στις 100,5 μονάδες το Μάρτιο, οριακά υψηλότερος από τις 100,4 μονάδες το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στις 101,1 μονάδες το Μάρτη ενώ στην Ιαπωνία ενισχύεται στις 101,0 μονάδες από τις 100,7 μονάδες το Φεβρουάριο. Η Ευρωζώνη ενισχύεται στις 100,00 μονάδες από τις 99,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το συνδυασμένο ΑΕΠ των 34 μελών του θα αναπτυχθεί κατά 1,2% αυτό το έτος από 1,4% το 2012. Στις προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός περίμενε η ανάπτυξη να παραμείνει αμετάβλητη το 2013 στο 1,4%.

Ο Οργανισμός εκτιμά ταυτόχρονα ότι ενώ η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση στην Ιαπωνία θα οδηγήσει σε πιο ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί 0,6%αυτό το έτος αντί για 0,1% που ανέφερε στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η νομισματική χαλάρωση στην Ιαπωνία καθυστέρησε, ενώ για τις ΗΠΑ υπογραμμίζεται ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει “εξαιρετικά διευκολυντική” για κάποιο χρονικό διάστημα, με την αναστροφή της πολιτικής να γίνεται πολύ σταδιακά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

http://www.sofokleousin.gr

Use Facebook to Comment on this Post