ΗΠΑ και Ιαπωνία θα καθοδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη

Με “οδηγούς” τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία οι οικονομικές προοπτικές στις μεγάλες βιομηχανικές χώρες παρουσιάζουν σημάδια βελτίωσης, σύμφωνα με…

εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Ο μηνιαίος δείκτης leading indicators ανήλθε στις 100,5 μονάδες το Μάρτιο, οριακά υψηλότερος από τις 100,4 μονάδες το Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης στις ΗΠΑ διαμορφώνεται στις 101,1 μονάδες το Μάρτη ενώ στην Ιαπωνία ενισχύεται στις 101,0 μονάδες από τις 100,7 μονάδες το Φεβρουάριο. Η Ευρωζώνη ενισχύεται στις 100,00 μονάδες από τις 99,9 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, το συνδυασμένο ΑΕΠ των 34 μελών του θα αναπτυχθεί κατά 1,2% αυτό το έτος από 1,4% το 2012. Στις προβλέψεις που είχε δώσει στη δημοσιότητα τον περασμένο Νοέμβριο ο Οργανισμός περίμενε η ανάπτυξη να παραμείνει αμετάβλητη το 2013 στο 1,4%.

Ο Οργανισμός εκτιμά ταυτόχρονα ότι ενώ η δημοσιονομική και νομισματική τόνωση στην Ιαπωνία θα οδηγήσει σε πιο ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, η Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί 0,6%αυτό το έτος αντί για 0,1% που ανέφερε στις εκτιμήσεις του Νοεμβρίου.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι η νομισματική χαλάρωση στην Ιαπωνία καθυστέρησε, ενώ για τις ΗΠΑ υπογραμμίζεται ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει “εξαιρετικά διευκολυντική” για κάποιο χρονικό διάστημα, με την αναστροφή της πολιτικής να γίνεται πολύ σταδιακά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *