Bristlecone: Κβαντικός επεξεργαστής από την Google

Bristlecone: Κβαντικός επεξεργαστής από την Google

googleblog.com

Δείτε ακόμα

  • Νανοτεχνολογία για αντιμετώπιση εσωτερικής αιμορραγίας 06/03 17:20
  • «Big Bitcoin Heist»: Κλοπή 600 υπολογιστών που χρησιμοποιούνταν για «εξόρυξη» Bitcoins 05/03 19:27

Τον νέο της κβαντικό επεξεργαστή, ονόματι Bristlecone, παρουσίασε η Google στην ετήσια συνάντηση της American Physical Society στο Λος Άντζελες.

Βασικός στόχος του Google Quantum AI lab, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο επίσημο blog της εταιρείας ο Τζούλιαν Κέλι, ερευνητής του εργαστηρίου, είναι η δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου. Για να μπορεί ένας κβαντικός επεξεργαστής να τρέχει αλγορίθμους πέρα από την κλίμακα των κλασικών εξομοιώσεων, απαιτείται όχι μόνο ένας μεγάλος αριθμός qubits (κβαντικών bits), αλλά πρέπει να έχει μικρά ποσοστά λαθών στις λειτουργίες λογικής και readoutτου- όπως με «πύλες» (gates) ενός και δύο qubits.

Ο σκοπός του Bristlecone- ενός συστήματος βασιζόμενου σε «πύλες» -είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα δοκιμών στο πλαίσιο της έρευνας πάνω στα ποσοστά λαθών και τις αλλαγές κλίμακας της τεχνολογίας qubit της Google, καθώς και σε εφαρμογές κβαντικής εξομοίωσης, βελτιστοποίησης και machine learning. To σύστημα είναι των 72 qubits, και, όπως γράφει ο Κέλι, «επιλέξαμε μια συσκευή αυτού του μεγέθους για να είμαστε σε θέση να επιδείξουμε κβαντική υπεροχή στο μέλλον, να διερευνήσουμε διόρθωση λαθών πρώτου και δευτέρου επιπέδου χρησιμοποιώντας τον surface code και να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη κβαντικών αλγορίθμων σε πραγματικό hardware».

GOOGLEBLOG.COM

Όπως σημειώνει ο Κέλι, εάν ένας κβαντικός επεξεργαστής μπορεί να λειτουργήσει με αρκετά χαμηλά επίπεδα λάθους, θα είναι σε θέση να έχει καλύτερες επιδόσεις από έναν κλασικό υπερυπολογιστή πάνω σε ένα σαφώς διατυπωμένο πρόβλημα επιστήμης υπολογιστών- κάτι που είναι γνωστό ως «κβαντική υπεροχή». «Αν και κανείς δεν έχει επιτύχει αυτόν τον στόχο ακόμα, εκτιμούμε πως η κβαντική υπεροχή μπορεί να επιδειχθεί άνετα με 49 qubits, βάθος κυκλωμάτων άνω των 40 και ποσοστό λάθους στα δύο qubits κάτω του 0,5%. Πιστεύουμε ότι η πειραματική επίδειξη ενός κβαντικού επεξεργαστή με καλύτερες επιδόσεις από έναν υπερυπολογιστή θα είναι κομβικό σημείο στον τομέα μας, και παραμένει ένας από τους βασικούς μας στόχους».

Οι ερευνητές της Google ελπίζουν πως o Bristlecone θα αποδείξει πως είναι δυνατή η κατασκευή μεγαλύτερης κλίμακας κβαντικών υπολογιστών.


Πηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *