Oceanix City: Σχέδια για πλωτές πόλεις σε μια πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Oceanix City: Σχέδια για πλωτές πόλεις σε μια πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

oceanix.org

Οι πλωτές πόλεις μπορεί να φαντάζουν ως κάτι από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, ωστόσο μια πρωτοβουλία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ φιλοδοξεί να τις φέρει πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, το UN-Habitat, αντικείμενο του οποίου είναι η βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνεργάζεται με την εταιρεία Oceanix, το ΜΙΤ και το The Explorers Club για την ανάπτυξη της ιδέας των πλωτών πόλεων. Καθώς η κλιματική αλλαγή προχωρά με ανησυχητικά ταχείς ρυθμούς και όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε πόλεις, οι πλωτές πόλεις φαντάζουν ως μία από τις δυνατές λύσεις, δήλωσε η Μαϊμούνα Μοχντ Σαρίφ, εκτελεστική διευθύντρια του UN-Habitat, σύμφωνα με το BBC.

Η Oceanix City- η πρώτη βιώσιμη πλωτή πόλη στον κόσμο- προορίζεται να είναι στην ουσία ομάδες από εξαγωνικές πλατφόρμες, δεμένες στον βυθό, η καθεμιά εκ των οποίων θα μπορεί να στεγάζει περίπου 300 ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα 10.000 κατοίκων. Σε κλουβιά κάτω από την πόλη θα καλλιεργούνται/ συλλέγονται φύκια και άλλα είδη θαλάσσιων οργανισμών για να χρησιμοποιούνται ως τροφή.

Ο Μαρκ Κόλινς Τσεν, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, είπε στο BBC πως η τεχνολογία για τη δημιουργία μεγάλων πλωτών υποδομών ή σπιτιών υπάρχει ήδη. «Το μεγαλύτερο ερώτημα στα μυαλά των ανθρώπων είναι εάν οι πόλεις αυτές μπορούν όντως να πλέουν» σημείωσε, προσθέτοντας πως υπάρχουν ήδη χιλιάδες τέτοια σπίτια στην Ολλανδία και κοινότητες ανά τον κόσμο. «Πλέον είναι ερώτημα κλίμακας και δημιουργίας ενσωματωμένων συστημάτων και κοινοτήτων».

Έχουν υπάρξει προβληματισμοί ότι οι πλωτές πόλεις θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μια γρήγορη λύση για την αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας- ένα είδος πρόχειρης/ εύκολης λύσης- ωστόσο ο Κόλινς Τσεν είπε πως η Oceanix δουλεύει με μια ομάδα ειδικών σε τομείς όπως η διαχείριση αποβλήτων, η αναγέννηση/ αναπαραγωγή της θαλάσσιας ζωής, η αποδοτικότητα ενέργειας κ.α. Επίσης, εκτιμά πως πλωτές πόλεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν και προστασία απέναντι σε φυσικές καταστροφές, τοποθετημένες σε περιοχές μεγάλου βάθους ώστε να μην επηρεάζονται από τσουνάμι, με πλατφόρμες ανθεκτικές σε πλημμύρες και τυφώνες κ.α. Όπως είπε στο BBC ο Ρίτσαρντ Βίσε, πρόεδρος του The Explorers Club, τα βασικότερα εμπόδια επί της προκειμένης δεν είναι τεχνολογικά, μα ψυχολογικά- εκτιμώντας πως σε πρώτη φάση θα ήταν απαραίτητη η δημιουργία μικρών επεκτάσεων σε υπάρχουσες πόλεις, όπως στο Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη ή τη Βοστώνη. Ακόμη, παρουσίασε την ιδέα της δημιουργίας πλωτών νοσοκομείων που θα ρυμουλκούνται σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές.

Όπως αναφέρει το New Atlas, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με την Oceanix και το ΜΙΤ συνεργάζεται και το Bjarke Ingels Group (BIG), που παρουσίασε τη δική της πρόταση, με μια Oceanix City έκτασης 75 εκταρίων σε πλωτές πλατφόρμες, οι οποίες θα έχουν προκατασκευαστεί στην ξηρά και θα έρχονται σε ομάδες των έξι για δημιουργία «χωριών» των 1.650 κατοίκων. Συνολικά θα υπάρχουν έξι τέτοια «χωριά», γύρω από ένα κεντρικό λιμάνι. Τα κτίρια θα έχουν ύψος μικρότερο των επτά ορόφων, για να έχουν χαμηλό κέντρο βάρους και να μην υπάρχουν προβλήματα με τους ανέμους, και θα είναι φτιαγμένα από ανανεώσιμα υλικά. Παράλληλα, οι σκεπές τους θα είναι επίπεδες, για να υπάρχει και χώρος για ηλιακούς συλλέκτες.

Προτεινόμενα για εσάς

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑΠηγή άρθρου – naftemporiki.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *