Τελευταία Νέα

Αποσύρθηκε η διάταξη για τη ρύθμιση χρεών σε δήμους

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Νομοσχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπιστεί συνολικά το θέμα των οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους καταρτίζει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, έμεινε εκτός του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής η διάταξη που αφορά τη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων αλλά και επιχειρήσεων σε δήμους.

Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η διάταξη αποσύρθηκε και θα επανέλθει σε νομοσχέδιο που θα καταρτιστεί από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών και θα αφορά ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει έως τα τέλη Απριλίου στη ρύθμιση των οφειλών που έχουν δημιουργηθεί από νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 120 δόσεις, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα δώσουν το πράσινο φως οι θεσμοί. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί θα εξετάσουν τα σχετικά ζητήματα μετά την εξεύρεση οριστικής λύσης για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στις ρυθμίσεις που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, κυρίως για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπονται αυστηρά και περιουσιακά κριτήρια, ενώ θα εξετάζεται και η δυνατότητα ή διαφορετικά η «βιωσιμότητα» του οφειλέτη, ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη του.

Η διάταξη του ΥΠ.ΕΣ. που αποσύρθηκε προέβλεπε ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους με έως 100 δόσεις και με μείωση των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων έως και 100% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προέβλεπε κλιμάκωση της απαλλαγής από τις προσαυξήσεις αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των δόσεων.

Στόχος της διάταξης, η οποία θα επανέλθει προσεχώς, ενδεχομένως με κάποια τροποποίηση, είναι να δοθεί η δυνατότητα από τη μία στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν οικονομικές υποχρεώσεις που χρονίζουν και από την άλλη στους ΟΤΑ και στα νομικά τους πρόσωπα να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *