Εντός του Οκτωβρίου οι προτάσεις για το νέο μοντέλο του επικουρικού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Εντός του Οκτωβρίου θα παραδοθούν στο αρμόδιο υπουργείο Εργασίας οι προτάσεις της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης, που αφορά την επικουρική ασφάλιση. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότης Μηταράκης μιλώντας προχθές στο 21ο Διεθνές Ασφαλιστικό και Αντασφαλιστικό Συνέδριο στην Υδρα, σημειώνοντας ότι οι αλλαγές που δρομολογούνται και οι οποίες θα αφορούν τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας θα βασίζονται αμιγώς στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Ο υφυπουργός Εργασίας κάλεσε την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά να δημιουργήσει νέα προϊόντα και υπηρεσίες.

Το νέο μοντέλο λειτουργίας του δημόσιου επικουρικού θα καλύπτει τους νεοεισερχόμενους από την 1η Ιανουαρίου 2021 και θα λειτουργήσει στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος με ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο. Ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε αλλαγές και στα επαγγελματικά ταμεία, με στόχο, όπως είπε, να εναρμονιστεί το φορολογικό καθεστώς τους σε σχέση με τα ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα. Οι παρεμβάσεις στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης αποτελούν τον έναν πόλο των αλλαγών στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση στη βάση της δέσμευσης που έχει αναλάβει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού και την προώθηση αλλαγών για την ανάπτυξη και των τριών πυλώνων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για τον πρώτο πυλώνα, που αφορά την κύρια σύνταξη, προβλέπουν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το σημερινό επίπεδο του 20% για εργοδότες και εργαζομένους, έτσι ώστε να υπάρξει χώρος και για την ανάπτυξη των άλλων δύο πυλώνων. Ο κ. Μηταράκης άφησε ανοιχτό το θέμα περαιτέρω αλλαγών με βάση και τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που θα οριστικοποιηθούν τους προσεχείς μήνες.

Στο πλαίσιο και της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και των τριών πυλώνων ασφάλισης, ο κ. Μηταράκης προανήγγειλε κίνητρα για την ενίσχυση και του τρίτου πυλώνα, που αφορά την ιδιωτική ασφάλιση, ο οποίος, όπως είπε, «είναι στη χώρα μας υπανάπτυκτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τα υπό διαχείριση κεφάλαια, που υπολείπονται σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες αγορές». Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να λάβει υπόψη του τη γήρανση του πληθυσμού, όπου η Ελλάδα εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις μακροπρόθεσμα.

Από την πλευρά της ιδιωτικής ασφάλισης, ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που επηρεάζουν την ασφαλιστική βιομηχανία, κάνοντας λόγο για «τέλεια καταιγίδα προκλήσεων αλλά και ευκαιριών». Μεταξύ αυτών ξεχώρισε το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, την κλιματική αλλαγή και προέβλεψε ότι η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί σε μικρότερα περιθώρια κέρδους. Οι προοπτικές της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς στη χώρα μας είναι σημαντικές, είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, καθώς η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση είναι μόλις στα 366 ευρώ έναντι 2.300 στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *