Η αναστολή του ΦΠΑ θα αναθερμάνει την αγορά ακινήτων

Για πρώτη φορά μετά το 2005 δεν θα ισχύει ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Την κινητοποίηση σημαντικών κεφαλαίων με «κατεύθυνση» την αγορά ακινήτων, τόσο σε ό,τι αφορά αγοραπωλησίες όσο και δαπάνες ανακατασκευών και ανακαινίσεων, αναμένουν το αμέσως προσεχές διάστημα οι φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά την οριστικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων, επισημαίνεται ότι, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, για πρώτη φορά από το 2005 και μετά, δεν θα ισχύει ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές, καθώς θα ισχύσει τριετής αναστολή τού εν λόγω φόρου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι παύει η μεγάλη ανισότητα μεταξύ της φορολόγησης των πωλήσεων νεόδμητων, συγκριτικά με την αντίστοιχη των μεταχειρισμένων κατοικιών, υπέρ των δεύτερων, με αποτέλεσμα να προσδοκάται κατακόρυφη αύξηση των πωλήσεων νέων κατοικιών, όπου το υψηλό απόθεμα απούλητων παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται σε όσους αποκτούν νεόδμητο ακίνητο (με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1η Ιανουαρίου του 2006), έχοντας ήδη κάποια κατοικία, ή στους αγοραστές εξοχικών κατοικιών, Ελληνες και ξένους. Αντιθέτως, στα παλαιότερα ακίνητα επιβάλλεται μόνον ο φόρος μεταβίβασης, ο οποίος έχει υποχωρήσει πλέον σε 3% (από 10% που ήταν έως και το 2013). Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει διαφορά 20% ανάμεσα στον φόρο που επιβαρύνει τα νέα ακίνητα και τα παλαιότερα ακίνητα, οδηγώντας έτσι όλους τους υποψήφιους αγοραστές στο να προτιμούν τα παλαιά ακίνητα και άρα μη επιτρέποντας στην οικοδομική δραστηριότητα να ανακάμψει. Το αποτέλεσμα της εν λόγω κατάστασης είναι οι υποψήφιοι αγοραστές, Ελληνες και ξένοι, να θεωρούν το 24% απαγορευτικό και έτσι να προτιμούν να αγοράσουν παλαιό ακίνητο για να επωφεληθούν από τον μειωμένο φόρο μεταβίβασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε πρόσφατη μελέτη του, το ΙΟΒΕ έχει σημειώσει ότι μια μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% θα προσέφερε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε αύξηση της ζήτησης για νέες κατοικίες ειδικά από το εξωτερικό. Παράλληλα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές θα προσέφερε επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και θα δημιουργούσε από 921 έως 3.650 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τελικά το ΑΕΠ της χώρας μέχρι και 265 εκατ. ευρώ. Οπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα παραπάνω μεγέθη δύνανται να είναι πολύ μεγαλύτερα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση θα αναστείλει τον ΦΠΑ για τα επόμενα τρία χρόνια.

Σημαντικά κεφάλαια αναμένεται να διοχετευθούν και προς την κατεύθυνση των ανακαινίσεων/ανακατασκευών υφιστάμενων ακινήτων, που θεωρείται ακόμα μεγαλύτερο πεδίο δράσης για τους ιδιώτες, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των ενδιαφερόμενων ναι μεν δεν διαθέτει την αγοραστική δύναμη για την αγορά κατοικίας, αλλά ενδιαφέρεται για την αναβάθμιση του υφιστάμενου ακινήτου τους. Στο πλαίσιο αυτό, η επικείμενη ρύθμιση για την παροχή έκπτωσης φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων έχει ιδιαίτερη σημασία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να προχωρεί σε εργασίες ανακατασκευής και, στη συνέχεια, προσκομίζοντας τα νόμιμα παραστατικά (τιμολόγια εργασιών, ασφαλιστικές εισφορές και ΦΠΑ που έχει καταβληθεί), θα μπορεί να εισπράττει πίσω το 40% του κεφαλαίου του, μέσω όμως πίστωσης του σχετικού ποσού στον λογαριασμό του στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Η μορφή της έκπτωσης, αν δηλαδή θα αφορά το φορολογητέο εισόδημα ή όχι, θα εξειδικευθεί στο σχέδιο νόμου.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *