Ιστορική χρονιά το 2019 για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνει το έτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας (σχεδόν) πενταετίας. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά περισσότερο από 20%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά εταιρικά ομόλογα ήταν εντυπωσιακό, με τις εκδόσεις να αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ συνολικά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε μια χρονιά η οποία χαρακτηρίζεται από τους αναλυτές η καλύτερη για τις διεθνείς αγορές εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών στέκεται στην κορυφή, έχοντας προσφέρει κέρδη της τάξεως του 49% σε όσους επενδυτές το «εμπιστεύθηκαν», αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ορόσημο για την Ελλάδα και για την αλλαγή που έχει σημειωθεί στην ψυχολογία της αγοράς απέναντι στη χώρα.

Μελετώντας τα στατιστικά, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει γιατί το 2019 θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία, με μόλις τρεις συνεδριάσεις να απομένουν. Οπως παρατηρεί η Beta Securities, είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων και η καλύτερη έως τώρα στον 21ο αιώνα, ενώ για πρώτη φορά ο Γενικός Δείκτης σημείωσε 10 μηνιαία θετικά κλεισίματα, μια επίδοση που ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί. Μάλιστα, κλείνει το έτος στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας (σχεδόν) πενταετίας. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές βελτιώθηκαν κατά περισσότερο από 20%, ενώ το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά εταιρικά ομόλογα ήταν εντυπωσιακό, με τις εκδόσεις να αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Μπορεί τα 16 δισ. ευρώ που προστέθηκαν στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. το τελευταίο 12μηνο να μοιάζουν ελάχιστα μπροστά στα 12 τρισεκατομμύρια ευρώ που άγγιξε η άνοδος της αξίας των διεθνών μετοχών φέτος, ωστόσο αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά έχει μπει έντονα πλέον στο ραντάρ των μεγάλων χαρτοφυλακίων, μια τάση που είχε αρχίσει να καταγράφεται από τον Σεπτέμβριο και κατά τα roadshows που διενεργήθηκαν το τελευταίο τετράμηνο σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αυτό αποτελεί, άλλωστε, και το μεγάλο «στοίχημα» για το 2020: η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας –έτσι ώστε το Χ.Α. να ξεφύγει από τη ρουτίνα της ρηχότητας που το κάνει ευάλωτο σε ακραίες διακυμάνσεις– και η έντονη παρουσία ποιοτικών επενδυτών. Ηδη οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο 18μηνο είναι εξαιρετικά πιθανό το ελληνικό Χρηματιστήριο να αναβαθμιστεί στην κατηγορία των «ανεπτυγμένων αγορών», από τις «αναδυόμενες» όπου είχε υποβαθμιστεί το 2015 (από την FTSΕ) και το 2013 (από την MSCI).

Οι αναλυτές εμφανίζονται αισιόδοξοι πως, παρά το ιλιγγιώδες ράλι του 2019, η ανοδική τάση της αγοράς θα συνεχιστεί, με την επενδυτική στρατηγική ωστόσο να είναι πιο επιλεκτική, καθώς οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν βρίσκονται πλέον σε «ζώνη ευκαιρίας». Οι λόγοι της αισιοδοξίας για το 2020, όπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, επικεφαλής επενδύσεων στην «Κύκλος Χρηματιστηριακή», σχετίζονται με την προοπτική της επιτάχυνσης της οικονομικής μεγέθυνσης λόγω αυξημένων επενδύσεων, της προοπτικής της εξυγίανσης των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια και της πιθανολογούμενης αυξημένης πιστωτικής επέκτασης, της προσδοκίας αναβαθμίσεων του αξιόχρεου, της επιτάχυνσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αλλά και της συνέχισης της εφαρμογής μέτρων πιο φιλικών προς το επιχειρείν.

Από την πλευρά της, η Beta Securities θεωρεί πως οι επενδυτές θα στραφούν σε μετοχές εταιρειών που συστηματικά υλοποιούν τις υποσχέσεις τους και έχουν μερισματικές αποδόσεις ή άλλες αμοιβές σε είδος προς τους μετόχους τους που δικαιολογούν ένα πιο υψηλό κόστος ευκαιρίας του κεφαλαίου.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *