Μείωση κόκκινων δανείων κατά 53,7 δισ. σε 3 χρόνια, ο στόχος των τραπεζών

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στα 53,7 δισ. ευρώ ανέβηκε ο πήχυς για τη μείωση των κόκκινων δανείων έως το 2021, μετά την αναθεώρηση προς τα πάνω των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έναντι του SSM.

Οι στόχοι δεν είναι μόνο υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς που οι τράπεζες είχαν δεσμευθεί ότι θα επιτύχουν τον περασμένο Οκτώβριο στις εποπτικές αρχές, αλλά επιπλέον είναι εμπροσθοβαρείς, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της μείωσης σχεδιάζεται να γίνει τα πρώτα δύο χρόνια, δηλαδή το 2019 και το 2020. Τα νέα πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από τις τράπεζες, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2018, προβλέπουν ότι στο τέλος της τριετίας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) θα έχουν περιοριστεί στα 26,3 δισ. ευρώ από το δυσθεώρητο ύψος των 80,2 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος της περσινής χρονιάς, παρά την αποκλιμάκωση που υπήρξε. Με βάση τις σχετικές ανακοινώσεις:

• Η Alpha Bank θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs, από τα 21,7 δισ. ευρώ στα τέλη του 2018 στα 7,4 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 8 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας, μόνο τους επόμενους δώδεκα μήνες, δηλαδή έως και τον Μάρτιο του 2019, η μείωση θα είναι της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ, με έμφαση κυρίως στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, που θα φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ. Η πολιτική εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης του προβλήματος ήταν και ο λόγος για τον οποίο η διοίκηση της τράπεζας επέλεξε να αυξήσει κατά 60% τις προβλέψεις της προηγούμενης χρονιά, βελτιώνοντας τον δείκτης κάλυψης στο 47%.

• Η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs, από τα 15,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018 στα 4,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 6 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας. Η τράπεζα διατηρεί υψηλό δείκτη κάλυψης, που αγγίζει το 60%, και σημαντικό μέρος της μείωσης που υπολογίζεται στα 3,3 δισ. ευρώ θα προέλθει μέσα από τιτλοποιήσεις, ενώ οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.

• Η Eurobank, μέσω της συγχώνευσης με την Grivalia και των δύο τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων 7,5 + 2 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει ήδη, έχει δεσμευθεί για επιθετική μείωση των NPEs στο επίπεδο των 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από το επίπεδο των 16 δισ. ευρώ που ήταν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα τέλη του 2018. Το σχέδιο όπως έχει δρομολογηθεί προβλέπει ότι τα NPEs θα έχουν μειωθεί στα 6,6 δισ. ευρώ ήδη από τα τέλη του 2019.

• Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε μείωση των NPEs, από τα 26,4 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2018 στα 11,3 δισ. ευρώ στα τέλη του 2021, επεκτείνοντας τον αρχικό στόχο που είχε οριστεί στα 13 δισ. ευρώ για το τέλος της τριετίας. Το μεγαλύτερο μέρος, σύμφωνα με το πλάνο που ανακοίνωσε η διοίκηση, θα προέλθει από οργανική διαχείριση, ενώ σημαντικό μέρος, που υπολογίζεται στα 6,9 δισ. ευρώ, θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων. Μιλώντας ωστόσο στους αναλυτές, η διοίκηση της τράπεζας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι κινήσεις να είναι πιο επιθετικές, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις προχωρημένες συζητήσεις για ανάθεση της διαχείρισης του συνόλου του χαρτοφυλακίου των NPEs της τράπεζας με παράλληλη μεταφορά προσωπικού από τη μονάδα διαχείρισης κόκκινων δανείων Piraeus Legacy Unit (PLU).

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *