Μπλόκο Ε.Ε. στη χρήση του όρου «φέτα» για τυριά που πωλούνται στην Αυστραλία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Κόκκινη κάρτα για τη χρήση του όρου «φέτα» σε τυριά που πωλούνται στην Αυστραλία δείχνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου που διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα o υπουργός Εμπορίου της Αυστραλίας Σάιμον Μπέρμιγχαμ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους Αυστραλούς τυροκόμους, η Ε.Ε. ζητεί να προστατευτούν προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως «φέτα», «scotch beef» και «gorgonzola». «Δεν μας αρέσει η ιδέα των γεωγραφικών ενδείξεων, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το διαπραγματεύεται η Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC.

Παραδέχθηκε τη διαφαινόμενη ήττα, υποστήριξε όμως ότι θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου «να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή συμφωνία που θα εξασφαλίζει πρόσβαση στις επιχειρήσεις της Αυστραλίας σε μια αγορά 500 εκατ. πιθανών καταναλωτών». Στην ίδια λίστα, εκτός από τυροκομικά προϊόντα, περιλαμβάνονται και αλκοολούχα ποτά, κρέατα και μπίρες.

Εάν η Αυστραλία δεν συμμορφωθεί, τότε κινδυνεύει να χάσει εξαγωγές ύψους 100 δισ. δολαρίων ετησίως προς την Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Ε.Ε. είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας και ο τρίτος μεγαλύτερος προορισμός εξαγωγών, ενώ το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών αμφίδρομης κυκλοφορίας εκτιμάται πως ανήλθε πέρυσι σε 109 δισ. δολάρια.

Στην αυστραλιανή αγορά διακινείται τυρί «Feta» και «Haloumi», χωρίς ωστόσο στις συσκευασίες να υπάρχουν, τουλάχιστον σε εμφανή σημεία, ενδείξεις όπως «greek style» ή «feta like», ενώ αντιθέτως αναγράφεται ότι πρόκειται για τοπικά αυστραλιανά προϊόντα.

Πάντως, το προσούτο, για το οποίο φοβούνταν οι Αυστραλοί ότι θα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα, φαίνεται πως… τη γλίτωσε, καθώς η Ε.Ε. κατονόμασε συγκεκριμένα μόνο το προσούτο της Πάρμα, της Τοσκάνης και του Σαν Ντανιέλε.

Τα κρασιά και τα αποστάγματα από το σταφύλι δεν περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς ήταν αντικείμενο διαπραγματεύσεων παλαιότερης συμφωνίας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *