Οι 7 άξονες της νέας στρατηγικής του οικονομικού επιτελείου

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Aυστηρή τήρηση των προϋπολογισμών από όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μείωση των φορολογικών βαρών, ενίσχυση του εξωστρεφούς προσανατολισμού, κάλυψη του επενδυτικού χάσματος με την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των εμβληματικών επενδύσεων, μείωση των οφειλών του Δημοσίου, εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας περιλαμβάνει η «συνταγή» οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως την περιέγραψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), με το οποίο συναντήθηκε.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για έναν «οδικό χάρτη εντός του ανοδικού σπιράλ».

Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, «το οικονομικό επιτελείο έχει προτάξει ως θεμελιώδη στόχο την υψηλού ρυθμού οικονομική μεγέθυνση εντός πλαισίου πειθαρχημένων, υγιών και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών και ευσταθούς τραπεζικού τομέα.

Η προσέγγιση αυτού του στόχου έχει δρομολογηθεί να γίνει με την κίνηση της οικονομίας επί ενός ανοδικού, ενάρετου σπιράλ».

Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα και οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας κινούνται θετικά, είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας και το προεδρείο του ΟΕΕ συμφώνησαν για την περαιτέρω διεύρυνση και βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το προεδρείο του ΟΕΕ παρέδωσε στον κ. Σταϊκούρα τις προτάσεις του για μια σειρά θεμάτων, ενόψει της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπως για τη φορολογία, τις επενδύσεις, το ασφαλιστικό σύστημα, τα κόκκινα δάνεια και τον τραπεζικό τομέα.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, τόνισε ότι, στην παρούσα συγκυρία, «κρίνεται αναγκαία η προσήλωση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της χώρας και θα διευκολύνουν την είσοδο των επενδυτών, όπως είναι η μείωση της γραφειοκρατίας, η ταχύτητα αδειοδότησης επενδύσεων, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης, όπου η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις σύμφωνα με τον δείκτη WEF. Μεταρρυθμίσεις αναγκαίες, με στόχο την εισροή ξένων κεφαλαίων, που τα προηγούμενα χρόνια καθυστερούσαν λόγω της πολυπλοκότητας της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και της δυσλειτουργίας του ελληνικού Δημοσίου».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *