Ο ΔΗΚΤΗΣ (28/12/19)

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Ο ΔΗΚΤΗΣ

Ξέχασαν να δηλώσουν τα αναδρομικά…

Στα γραφεία τους θα βρίσκονται το Σαββατοκύριακο οι εφοριακοί υπάλληλοι, καθώς θα πρέπει έως τις 31/12/2019 να έχουν ολοκληρώσει τις διασταυρώσεις 190.000 παραγραφόμενων υποθέσεων που αφορούν αναδρομικά που είχαν δοθεί το 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες χιλιάδες ξέχασαν να δηλώσουν τα αναδρομικά στις φορολογικές τους δηλώσεις και κατ’ επέκταση να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Πηγές από μεγάλες εφορίες των Αθηνών αναφέρουν ότι μεταξύ αυτών είναι πάρα πολύ δικαστικοί, οι οποίοι θα κληθούν μετά τις διασταυρώσεις να πληρώσουν φόρο που ανέρχεται στα επίπεδα των 15.000-20.000 ευρώ. Το καλό για όλους τους «ξεχασιάρηδες» είναι ότι από την Πρωτοχρονιά ενεργοποιείται η νέα πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ο φόρος μπορεί να αποπληρωθεί ακόμα και σε 24 δόσεις, και μάλιστα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

«Περίσσεψε» το κοινωνικό μέρισμα

Σε 267.342 ανήλθε ο αριθμός των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα που είχαν εγκριθεί έως τα μεσάνυχτα της 26ης Δεκεμβρίου, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία. Με το μέρισμα να ανέρχεται σε 700 ευρώ ανά νοικοκυριό, ο συγκεκριμένος αριθμός δικαιούχων αντιστοιχεί σε 187,1 εκατ. ευρώ, ήτοι 28 εκατ. ευρώ λιγότερα από τα προβλεφθέντα. Θα ακολουθήσουν ενστάσεις έως τις 15 Ιανουαρίου και ηλεκτρονικός επανέλεγχος, οπότε είναι πιθανό να καλυφθεί και το υπόλοιπο ποσό. Για όσους έλαβαν πράσινο φως, πάντως, τα χρήματα θα μπουν στους λογαριασμούς τους Δευτέρα ή Τρίτη.

Με επιταγές ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων

Οδηγία στις εφορίες να δέχονται τραπεζικές επιταγές για την εξόφληση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων στις 30 και 31 Δεκεμβρίου έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής.

Η οδηγία δόθηκε κατά παρέκκλιση της ισχύουσας εγκυκλίου, αποκλειστικά για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και όχι για άλλες πληρωμές φόρων.

Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που σπεύδουν, με την εκπνοή του 2019, στις εφορίες για μεταβιβάσεις ακινήτων. Η τραπεζική επιταγή θα βεβαιώνει ότι η πληρωμή του φόρου μεταβίβασης έγινε πριν από το 2020.

Επαινοι, αλλά και παράπονα

Δίκαιες χαρακτηρίζει τις έξι αλλαγές των προστίμων σε παραβάσεις που αφορούν τη μερική απασχόληση, τις υπηρεσίες, τις άδειες και την αδήλωτη εργασία ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κορκίδης. Οι αλλαγές επήλθαν με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση. Ωστόσο ο κ. Κορκίδης αναμένει –και δικαίως– μία ακόμη αλλαγή: την υλοποίηση της υπόσχεσης του κ. Βρούτση για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρήσεων, τη δημιουργία του περίφημου «λευκού μητρώου επιχειρήσεων», το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και πολλούς μήνες.

Νέα καθυστέρηση στις επικουρικές χηρείας

Με νέα καθυστέρηση, πιθανότατα εντός του πρώτου τριμήνου του 2020, αναμένεται να καταβληθούν οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις χηρείας και τα αναδρομικά ποσά από τον Μάιο του 2020 και μετά. Η αδυναμία στην καταβολή εντός του Ιανουαρίου έγκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην έλλειψη του απαιτούμενου λογισμικού.

Πλέον, ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανυπολογισμού είναι έως τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για περίπου 26.000 επικουρικές συντάξεις χηρείας που χορηγήθηκαν λόγω θανάτου ασφαλισμένων μετά τις 13/5/2016, οι οποίες αυξάνονται στο 70% της σύνταξης του θανόντος, από 50% που ήταν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου. Η αύξηση ισχύει αναδρομικά από τις 17 Μαΐου 2019. Οι αυξήσεις κατά 40% αφορούν κατ’ αρχήν 9.500 συντάξεις χηρείας Δημοσίου και άλλων μικρών πρώην Ταμείων, όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), του Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.ά., αλλά και τουλάχιστον 16.000 συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *