Πτώση πωλήσεων 6% στο λιανεμπόριο το Πάσχα

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με χαμηλές προσδοκίες για την αναθέρμανση της αγοράς ξεκινούν σήμερα στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι ενδιάμεσες θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 15 Μαΐου. Το γεγονός ότι προηγήθηκαν ακριβώς την προηγούμενη ημέρα οι πασχαλινές αγορές, καθιστά τους εμπόρους εξαιρετικά επιφυλακτικούς για την αγοραστική κίνηση των επικείμενων εκπτώσεων.

Πάντως, ούτε κατά την πασχαλινή περίοδο ήταν ικανοποιητικές οι επιδόσεις του λιανεμπορίου, με τον τζίρο να καταγράφει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μερίδας του εμπορικού κόσμου, νέες απώλειες. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Κορκίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, στην αγορά της πρωτεύουσας εκτιμάται ότι η πτώση των πωλήσεων ήταν της τάξης του 4%-6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ποσοστό που μεταφράζεται σε απώλειες 120-150 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι το λιανεμπόριο βρίσκεται σε καθίζηση από τις αρχές του έτους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο κύκλος εργασιών υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2019 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018 κατά 2,3%, ενώ τον Φεβρουάριο του 2019 υποχώρησε επίσης κατά 2,3% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η μείωση του όγκου πωλήσεων, κατά 2,9% τον Ιανουάριο και κατά 3,3% τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, η κάμψη συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, κατά 2,5% σε ετήσια βάση (σ.σ. τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά τον μήνα Μάρτιο θα ανακοινωθούν στις 31 Μαΐου 2019).

Πάντως, οι καταναλωτές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν την περίοδο των ενδιάμεσων εκπτώσεων για να κάνουν πιο συμφέρουσες αγορές, θα έχουν στη διάθεσή τους και την ερχόμενη Κυριακή 5 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία τα εμπορικά καταστήματα θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Εξάλλου, από αυτή την Κυριακή έως και τις 27 Οκτωβρίου 2019 θα επιτρέπεται να είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές, από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. (εξαιρείται η Κυριακή 11 Αυγούστου), τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: α) εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων, β) στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου Σπάτων, γ) στο τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη, δ) σε τμήμα του Δήμου Πειραιώς, που περικλείεται από τις οδούς: Γρ. Λαμπράκη, Ακτή Μουτσοπούλου, 2ας Μεραρχίας, Ακτή Μιαούλη, Ακτή Ποσειδώνος, Ακτή Καλλιμασιώτη, Αλιπέδου, Κέκροπος και Καραολή και Δημητρίου και ε) σε τμήματα, κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, των Δήμων Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου, Αλίμου, Αργυρούπολης – Ελληνικού και Γλυφάδας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *