Σύνταξη στα 60 αντί στα 62 έτη για χιλιάδες ασφαλισμένους

Εγγραφο του ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσων η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, πλέον, μπορούν να την επανυποβάλουν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Συντάξεις

Την… έμμεση μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για χιλιάδες ασφαλισμένους με διαδοχική ασφάλιση επιτρέπει η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με γενικό της έγγραφο που στην πράξη ανοίγει την πόρτα εξόδου στη συνταξιοδότηση έως και κατά δύο χρόνια νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στο έγγραφο με τίτλο «Οριο ηλικίας που απαιτείται για κρίση συνταξιοδοτικού αιτήματος λόγω γήρατος με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης από τον προηγούμενο ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ φορέα, όταν ο τελευταίος ενταχθείς φορέας είναι φορέας αυτοτελώς απασχολούμενων ή ελεύθερων επαγγελματιών», ξεκαθαρίζεται ότι είναι εφικτή η συνταξιοδότηση στο 60ό αντί στο 62ο έτος ηλικίας, σε ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ που είχαν χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ.

Μάλιστα, με το νέο αυτό έγγραφο, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι όσων η αίτηση συνταξιοδότησης απορρίφθηκε λόγω του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πλέον μπορούν να την επανυποβάλουν, επισημαίνοντας, βέβαια, ότι το συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ξεκινάει από την ημερομηνία υποβολής της νέας αυτής αίτησης.

Αναλυτικά, το νέο έγγραφο, που έρχεται σε συνέχεια της εγκυκλίου του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου για τη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, επισημαίνει ότι, όταν το δικαίωμα συνταξιοδότησης κρίνεται με τις διατάξεις της νομοθεσίας του πρώην ΟΑΕΕ και διαπιστώνεται ότι δεν είναι αρμόδιος φορέας, ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νομοθεσίας του, θα κρίνεται με τις διατάξεις του προηγούμενου Ταμείου, με τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εφόσον ο αιτών έχει συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή μικρότερο όριο ηλικίας αν το προβλέπει η νομοθεσία του τελευταίου. Στην πράξη, αποσαφηνίζει ότι το όριο ηλικίας με το οποίο ο ΟΑΕΕ, ως τελευταίο Ταμείο, δεν απορρίπτει την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά τη «διαβιβάζει» σε άλλο πρώην Ταμείο είναι το 60ό και όχι το 62ο έτος. Υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι οι ασφαλισμένοι έχουν και χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΙΚΑ, ώστε να θεμελιώνουν με τις ειδικές διατάξεις που ίσχυαν στο Ταμείο των μισθωτών. Το έγγραφο αναφέρει ότι οι οδηγίες εφαρμόζονται αναδρομικά για συνταξιοδοτικά αιτήματα που έχουν υποβληθεί από την έναρξη του νόμου Κατρούγκαλου και μετά, ήτοι τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, καθώς και για όσα είναι σε εκκρεμότητα.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων που μπορούν να κάνουν χρήση των νέων δεδομένων. Ασφαλισμένοι που είχαν συμπληρώσει 35ετία έως το 2012, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει τα 60 έτη της ηλικίας τους στις 18 Αυγούστου του 2015 και συνεπώς δεν θεμελίωσαν τότε δικαίωμα με τις διατάξεις του ΟΑΕΕ, καθώς και μητέρες ανηλίκων που είχαν ανήλικο παιδί και 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,4 έτη ασφάλισης) μέχρι τις 31/12/2012. Εφόσον έχουν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ νυν ΕΦΚΑ, μπορούν πλέον να αποχωρήσουν νωρίτερα από τα 62.

Η έμμεση αυτή μείωση προέκυπτε ξεκάθαρα και από την εγκύκλιο του υπουργείου, καθώς στο παράδειγμα που παρέθετε φαινόταν πως μητέρα με ανήλικο τέκνο το 2010, ασφαλισμένη στον πρώην ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ από το 1992 έως το 2016 και από το 2017 έως το 2018 στον ΕΦΚΑ (27 έτη ασφάλισης) με παράλληλη ασφάλιση από το 2008 έως το 2016 στο ΙΚΑ και όλο το 2017 στον ΕΦΚΑ ως μισθωτή (9 έτη ασφάλισης), λαμβάνει σύνταξη έχοντας συμπληρώσει το 2019 το 60ό έτος της ηλικίας της. Μάλιστα, η συγκεκριμένη ασφαλισμένη δεν θεμελιώνει αυτοτελές συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τις διατάξεις κανενός εκ των δύο πρώην φορέων. Ομως, μπορεί να συνυπολογίσει στον χρόνο του πρώην ΙΚΑ τον μη παράλληλο χρόνο του πρώην ΤΕΒΕ και να συμπληρώσει τις απαιτούμενες 5.500 ημέρες ασφάλισης.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *