Το ασχημόπαπο των αγορών έγινε και πάλι κύκνος για τα ξένα funds

Ενα από τα σπουδαία στοιχεία του roadshow στο Λονδίνο ήταν η επανεμφάνιση μεγάλων επενδυτών, όπως η Fidelity και η Henderson, που είχαν να δείξουν ενδιαφέρον για τη χώρα και να δώσουν το «παρών» στις παρουσιάσεις από το 2010.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ελλάδα αποτελεί το πιο «αισιόδοξο επενδυτικό αφήγημα» και το μεγαλύτερο στόρι ανάκαμψης για τα ξένα χαρτοφυλάκια και τους διεθνείς διαχειριστές κεφαλαίων αυτή τη στιγμή.

Αυτό ήταν το «ισχυρότερο» μήνυμα που δόθηκε από το φετινό roadshow του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο κατά τις συναντήσεις των funds και των διεθνών επενδυτικών τραπεζών με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τα υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών εισηγμένων. Αυτό είναι το μήνυμα που δίνεται και από τις προθέσεις και τις κινήσεις μεγάλων επενδυτικών σχημάτων, όπως αυτή της Blackstone Real Estate Partners Europe –ένα από τα ισχυρότερα αμερικανικά funds– στον κλάδο του ελληνικού τουρισμού, αποδεικνύοντας πως η εμπιστοσύνη στο επενδυτικό περιβάλλον της Ελλάδας έχει επιστρέψει για τα καλά. Οι πρόσφατες επισκέψεις κορυφαίων επενδυτών στην Αθήνα, όπως του Ουίλμπουρ Ρος, ο οποίος είναι και υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, και του Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax, καθώς και οι δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, σε πρόσφατο ενεργειακό φόρουμ ότι «τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», σηματοδοτούν την αλλαγή στάσης των επενδυτικών κεφαλαίων για την Ελλάδα.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για τις προοπτικές της χώρας αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα και στην πρωτοφανή «βουτιά» που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 1,3% από 4,4% στις αρχές του έτους, οδηγώντας έτσι στη βύθιση του κόστους δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου κατά 70% φέτος, λειαίνοντας το έδαφος για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για διαπραγμάτευση των στόχων για τα πλεονάσματα.

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της Danske Bank, η επενδυτική βάση της Ελλάδας αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά, έτσι οι επενδυτές θέλουν να προλάβουν αυτή τη «στροφή» και να αγοράσουν «Ελλάδα» τώρα παρά αργότερα, όταν η χώρα επιστρέψει στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων. Η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης είναι, όπως δείχνουν τα πράγματα, «στοίχημα» που αναμένεται σύντομα να κερδηθεί από τη χώρα. «Ηρθε η στιγμή, όσοι έχουν μείνει εκτός, να αγοράσουν το σημαντικό οικονομικό στόρι της Ελλάδας», σημειώνει στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής μακροοικονομικών της Nordea Asset Management Σεμπάστιεν Γκάλι.

Ενα από τα σημαντικά στοιχεία του roadshow στο Λονδίνο είναι η επανεμφάνιση μεγάλων επενδυτών, όπως η Fidelity και η Henderson, οι οποίοι είχαν να δείξουν ενδιαφέρον για τη χώρα και να να δώσουν «παρών» στα roadshοws από το 2010. «Πολλοί επενδυτές αναφέρονται πλέον στο “αισιόδοξο στόρι” της Ελλάδας, καθώς θεωρούν πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα», όπως σημείωσε στην «Κ» αναλυτής που συμμετείχε στις επαφές στο Λονδίνο.

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για ελληνικές εταιρικές εκδόσεις λόγω των χαμηλών αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, ενώ σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το κλίμα έχει σαφέστατα αλλάξει – η διάθεση από αρνητική έχει γυρίσει σε θετική και από τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, τη ρευστότητα και την επάρκεια κεφαλαίων, και οι επενδυτές εστιάζουν πλέον στο κομμάτι της μελλοντικής κερδοφορίας αλλά και της απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων.

Ερχονται σημαντικές συμφωνίες σε πολλούς κλάδους

Ψηλά στην ατζέντα των διεθνών funds βρέθηκε ο κλάδος των ακινήτων, ο οποίος αναμένεται να είναι ο μεγάλος κερδισμένος από την επιτάχυνση των επενδύσεων, καθώς και ο κλάδος του λιανικού εμπορίου. «Ερχονται deals σε ακίνητα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναδιαρθρώσεις εταιρειών και αποκρατικοποιήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος ξένου επενδυτικού οίκου που συμμετείχε στο roadshow. «Μόνο με τα deals που φαίνεται να έρχονται στο τραπέζι, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία μπορεί να βρεθεί στο 3,5% το 2020», τονίζει δείχνοντας το θετικό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν και πολλοί αναλυτές αναφέρουν πως η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη αποτελεί ρίσκο και πρόκληση για την Ελλάδα.

Η αγορά επίσης αναμένει και άλλες θετικές ειδήσεις από το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, όπου εκτός από τον Ουίλ. Ρος θα συναντηθεί με funds και επενδυτικές τράπεζες στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg στο οποίο θα είναι ομιλητής και το «παρών» θα δώσουν πλην της Κριστίν Λαγκάρντ και άλλων αξιωματούχων, και υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων επενδυτικών τραπεζών όπως HSBC, JP Morgan, Goldman Sachs, BofA Merrill Lynch, ΒΝP Paribas, Citigroup, αλλά και funds όπως BlackRock, Blackstone, Farallon, Franlin Templeton, Investec, Bain Capital, Paulson Insitute, καθώς και του οίκου αξιολόγησης Moody’s. Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός –μεταξύ άλλων– θα βρεθεί σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με Αμερικανούς CEO, την οποία θα συντονίσει ο Ντέιβιντ Σόλομον, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *