Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα: Πρόσκληση για επενδύσεις

Θερμή χειραψία του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας και αναπληρωτή πρωθυπουργού του βασιλείου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ενας πρώτος βασικός κύκλος ταξιδιών ολοκληρώνεται με την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς ο πρωθυπουργός ήδη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησής του έχει επισκεφθεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Κίνα. Οπως επισημαίνεται από κυβερνητικές πηγές, βασικοί στόχοι του πρωθυπουργού και του επιτελείου που τον συνοδεύει σε αυτό το ταξίδι είναι πρωτίστως το κυνήγι επενδύσεων και η επέκταση της ήδη υπάρχουσας οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η εμπέδωση της περιφερειακής συνεργασίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι παραπάνω στόχοι άλλωστε αποτυπώθηκαν στην επιλογή των συνεργατών που συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, τον πρωθυπουργό ακολουθούν στην Αραβική Χερσόνησο ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Οι κυβερνητικές προθέσεις φάνηκαν, ήδη από τις πρώτες συναντήσεις, να έχουν ανταπόκριση. Κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον αρμόδιο υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της αραβικής χώρας, ο δρ Μαγίντ μπιν Αμπντουλάχ αλ Κασάμπι σημείωσε πως «η αβεβαιότητα ήταν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα», το οποίο είχε αρνητικές επιπτώσεις για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, όχι μόνο από την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας αλλά και από άλλες χώρες. Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος πρόσθεσε πως «τώρα, πλέον, υπάρχει ένα σημάδι ελπίδας», και ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να μας υποδείξετε τις πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες για τους Σαουδάραβες», προαναγγέλλοντας «μια επιχειρηματική αποστολή που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα διερευνήσει αυτές τις ευκαιρίες».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Σαουδάραβα υπουργό για τα καλά του λόγια. «Χαίρομαι πραγματικά που βρίσκομαι στη Σαουδική Αραβία. Υστερα από πολύ καιρό ένας Ελληνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σε μια εποχή μεγάλης γεωπολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφές νεύμα επενδύσεων, υπογράμμισε πως για την Ελλάδα η Σαουδική Αραβία είναι στρατηγικός εταίρος και τόνισε πως «θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πρωταρχικό στόχο για ξένες επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων της Σαουδικής Αραβίας».

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, όπου βεβαιώθηκε η κοινή αντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος. Παράλληλα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη αποτελεί το εφαλτήριο για τη διεύρυνση της συνεργασίας σε σειρά τομέων, όπως αυτοί του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και της άμυνας.

Συναντήσεις

Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), όπου το πρωί θα έχει συνάντηση με τον διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) σεΐχη Χαμντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον διάδοχο του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέτ αλ Ναχάν. Η πεποίθηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως οι συναντήσεις και οι επαφές θα εμπεδώσουν ότι η εικόνα της χώρας τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει αλλάξει άρδην.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *