Ζεύξη Sentinel 1A και Alphasat με laser

sentinel-1aΓια πρώτη φορά στην ιστορία έγινε ζεύξη δεδομένων μεταξύ δύο δορυφόρων, των Sentinel 1A και Alphasat, μέσω laser σύνδεσης.

Η μετάδοση έγινε σε μία απόσταση 36.000 χιλιόμετρα μεταξύ των δύο σημείων, από όπου εστάλησαν εικόνες του πλανήτη μας όπως ακριβώς είχαν ληφθεί. Ο σκοπός της πειραματικής αυτής μετάδοσης ήταν να δοκιμαστεί ο τρόπος ταχύτατης μετάδοσης δεδομένων, έτσι ώστε οι διαστημικές αποστολές που έχουν ως σκοπό τους την παρατήρηση της Γης να μπορούν να στέλνουν μέσω laser τα δεδομένα τους στο έδαφος, χωρίς καμία καθυστέρηση.

Ο Sentinel 1A είναι ένας δορυφόρος που βρίσκεται περίπου στα 700 χιλιόμετρα ύψος και στέλνει δεδομένα μόνο όποτε περνά πάνω από συγκεκριμένα σημεία παρατήρησης. Ο Alphasat είναι ο πιο καινούριος ευρωπαϊκός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών και έχει προσαρμοστεί πάνω του ένας πομποδέκτης laser για την αποστολή δεδομένων. Για την επιτυχημένη αποστολή των δεδομένων συνεργάστηκαν μεταξύ τους ομάδες από την ESA, την Inmarsat, την Tesat και την DLR.

Η επίτευξη του στόχου της αποστολής δεδομένων μεταξύ μεγάλων αποστάσεων με τη χρήση της τεχνολογίας Laser εκτιμάται ότι είναι ένα μεγάλο βήμα προς την καλύτερη τέλεση του επιστημονικού έργου της παρατήρησης από το διάστημα σε σύντομο χρόνο και την μετάδοση μεγάλου όγκου πληροφορίας μεταξύ δύο απομακρυσμένων σημείων εντός και εκτός της ατμόσφαιρας.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *