Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας για την υπογραφή συμφωνίας

Οι δύο πλευρές προσπαθούν να ορίσουν ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία, για σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ώστε να υπογραφεί εμπορική συμφωνία.

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τερματισμό του εμπορικού πολέμου έχουν σημειώσει πρόοδο και φαίνεται πως οδεύουν σύντομα προς ολοκλήρωση, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg. Σε προσχέδιο της τελικής συμφωνίας αναφέρεται πως το Πεκίνο θα έχει περιθώριο μέχρι το 2025 να ικανοποιήσει τις αμερικανικές απαιτήσεις σχετικά με την αγορά αγροτικών προϊόντων. Επίσης, η κινεζική πλευρά έχει αποδεχθεί να επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να ελέγχουν πλήρως εταιρείες στην Κίνα και να μην αναγκάζονται να προχωρούν σε ίδρυση κοινοπραξιών με κινεζικές εταιρείες. Χθες, ο Λάρι Κούντλοου, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» και ότι στόχος είναι να γεφυρωθούν οι υπάρχουσες διαφορές αυτή την εβδομάδα. Ο Κινέζος αναπληρωτής πρωθυπουργός Λιου Χε συναντάται ήδη από την Τετάρτη με τον Αμερικανό εμπορικό εκπρόσωπο Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ενδέχεται να παραταθεί η παραμονή του στις ΗΠΑ σύμφωνα με τον Κούντλοου.

Ο Κινέζος ανώτερος αξιωματούχος αναμενόταν να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο αργά το βράδυ, ώρα Ελλάδας. «Και οι δύο πλευρές επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας, αλλά θέλουν να διασφαλίσουν πως θα είναι η σωστή συμφωνία για το αντίστοιχο εγχώριο κοινό», εξηγεί στο Bloomberg o Τάι Χούι, επικεφαλής αναλυτής αγορών Ασίας – Ειρηνικού στην JP Morgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ. Πλέον, οι δύο πλευρές προσπαθούν να ορίσουν ημερομηνία, αλλά και τοποθεσία, για σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ, ώστε να υπογραφεί και εμπορική συμφωνία. Αρχικά η κινεζική πλευρά είχε αναφέρει την προοπτική πραγματοποίησης επίσημης επίσκεψης του Σι στην Ουάσιγκτον, ωστόσο φαίνεται πως άλλαξε γνώμη στη συνέχεια και επιθυμεί τώρα η σύνοδος κορυφής να πραγματοποιηθεί σε ουδέτερη τρίτη χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ο τόπος και ο χρόνος συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Σι ενδέχεται να ανακοινωθεί ακόμη και τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με πληροφορίες των Bloomberg και Wall Street Journal, ωστόσο η αμερικανική εφημερίδα προσθέτει ότι οι συζητήσεις παραμένουν ρευστές και πως τα σχέδια ενδέχεται να αλλάξουν. Χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως έλαβε υπόψη του την ελπίδα που έχει εκφράσει επανειλημμένως ο Τραμπ να συναντήσει τον Σι. «Και ο πρόεδρος Σι προσβλέπει στη διατήρηση της επικοινωνίας με τον πρόεδρο Τραμπ μέσω διαφόρων τρόπων».

Βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν άλυτα ζητήματα όπως η αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας από αμερικανικές εταιρείες σε κινεζικές, αλλά και ο τρόπος εφαρμογής της συμφωνίας ακόμη και μέσω λήψης μέτρων κατά της Κίνας.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *