Στοχευμένες ηλεκτρονικές επιθέσεις στο 12% των επιχειρήσεων

3Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab, οι στοχευμένες ηλεκτρονικές επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων αυξήθηκαν σε ετήσια βάση, φτάνοντας το 12%, έναντι ποσοστού 9% που είχε καταγραφεί σε έρευνες προηγούμενων ετών.

Στην Ευρώπη, συγκεκριμένα, η εικόνα ήταν παρόμοια, καθώς το 12% των επιχειρήσεων ανέφερε στοχευμένες επιθέσεις στην έρευνα του 2014, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην περσινή έρευνα είχε φτάσει το 7%. Στην έρευνα της Kaspersky Lab συμμετείχαν σχεδόν 4.000 στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου της Πληροφορικής, προερχόμενοι από 27 χώρες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 18% των Κυβερνητικών φορέων και των οργανισμών στον τομέα της Άμυνας ανέφερε τουλάχιστον μία στοχευμένη επίθεση κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Το ποσοστό των στοχευμένων επιθέσεων που σημειώθηκαν στους συγκεκριμένους τομείς ήταν το υψηλότερο που κατέγραψε η φετινή έρευνα, τη στιγμή που ο μέσος όρος για το σύνολο των επιχειρηματικών τομέων παγκοσμίως ανήλθε στο 12%.

Ποσοστά υψηλότερα από το μέσο όρο καταγράφηκαν στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών, όπου το 17% των επιχειρήσεων ανέφερε στοχευμένες επιθέσεις, καθώς και στους τομείς των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και των Μεταφορών & Logistics, όπου οι στοχευμένες επιθέσεις που καταγράφηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες άγγιξαν το 16%.

Τυπικά, μια «στοχευμένη επίθεση» αποτελείται από αρκετά κακόβουλα μέρη που λειτουργούν συνδυαστικά, για να διαπεράσουν τα μέτρα ασφαλείας ενός οργανισμού, να «μολύνουν» συστήματα και να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να εφαρμόσουν μοναδικές τροποποιήσεις σε κοινά κακόβουλα λογισμικά ή να εκμεταλλευτούν συγκεκριμένες αδυναμίες των οργανισμών που έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, τα οποία προέκυψαν από τη συνεργασία με την εταιρεία B2B International, δημοσιεύτηκαν στην έκθεση IT Security Risks 2014 της Kaspersky Lab. Η έκθεση περιγράφει, μεταξύ άλλων, τις κατηγορίες των εσωτερικών και εξωτερικών κινδύνων ασφαλείας που αντιμετωπίζουν συχνότερα οι επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους, τα κόστη που συνδέονται με ένα περιστατικό ψηφιακής ασφαλείας και τα είδη των δεδομένων που χάνονται ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *