Τελευταία Νέα

Bloomberg: Κίνδυνος κυρώσεων για την Ελλάδα από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ανοιχτοί στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Ελλάδα είναι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της χώρας, σε περίπτωση παραβίασης των υποχρέωσεών της αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο του Bloomberg.

Οπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων,επικαλούμενο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, οι πιστωτές αναμένουν ότι η σχεδιαζόμενη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ θα αποτελεί παράβαση της συμφωνίας που απαιτεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. «Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν βρίσκονταν στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα τα στελέχη των θεσμών για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων», προσθέτει το Bloomberg.

«Ενώ ο αντίκτυπος των νέων δημοσιονομικών στόχων πρέπει ακόμα να αποτιμηθεί πλήρως, οι πιστωτές αναμένουν την επιβολή κυρώσεων στην Ελλάδα το φθινόπωρο, όταν θα ληφθεί η επόμενη απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, υπογράμμισαν οι ίδιες πηγές.

Οι πιθανές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παρακράτηση των κερδών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) από ελληνικά ομόλογα και τη μη επιστροφή της ετήσιας επιτοκιακής ποινής (penalty) που πληρώνει η χώρα σε μέρος των δανείων της, ανέφερε μία από τις πηγές», επισημαίνει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο επ' αυτού.

«Η νέα πίεση από τους διεθνείς δανειστές μπορεί να προστεθεί στους πονοκεφάλους για τον Τσίπρα, που αντιμετωπίζει την πέμπτη ψήφο εμπιστοσύνης από την ανάληψη της εξουσίας το 2015. Με τη θητεία του να λήγει τον Σεπτέμβριο και τη χώρα σε εκλογικούς ρυθμούς ενόψει των ευρωεκλογών, οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις αυξάνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ υστερεί στις δημοσκοπήσεις και ο Τσίπρας ελπίζει ότι οι τελευταίες δημοσιονομικές κινήσεις του θα βοηθήσουν να μειώσει το χάσμα από τον βασικό του αντίπαλο, τη Νέα Δημοκρατία», προθέτει το Bloomberg.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού της Ελλάδας συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές σε αντάλλαγμα για ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Ο κ. Τσίπρας ανέφερε την Τρίτη ότι ακόμα και με χαμηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, η Ελλάδα θα επιτύχει τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους, χρησιμοποιώντας 5,5 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου ως εγγύηση για τους πιστωτές», καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: BLOOMBERG

Πηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *