Ένα μόνο κουταλάκι την ημέρα ταχίνι κάνει θαύματα…

Το ταχίνι είναι μια ελαιώδης κρέμα που προέρχεται από
πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού. Το σουσάμι αποφλοιωμένο ή αναποφλοίωτο/ολικής άλεσης ψήνεται και αλέθεται και μας δίνει το ταχίνι, ένα φυσικό προϊόν με εξαιρετικά μεγάλη διατροφική αξία.
Η νηστεία είναι μια καλή ευκαιρία να εντάξετε το ταχίνι στη διατροφή σας, καθώς είναι μια σούπερ τροφή με αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα:
Το ταχίνι συνδυασμένο με όσπρια ή ξηρούς καρπούς μας προσφέρει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αντικαθιστά ιδανικά έτσι την κατανάλωση του κρέατος.
Αποτελεί εξαιρετική τροφή για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θεωρούνται αναγκαίες για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού. Άριστη επιλογή θεωρείται επίσης και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς οι φυσιολογικές φθορές που συμβαίνουν στον οργανισμό τους με το πέρασμα των χρόνων, κάνει επιτακτική την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής διαθεσιμότητας και αξίας.
Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, η σησαμίνη και η σεσαμολίνη, ουσίες που περιέχονται στο σουσάμι, έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και γενικότερα βελτιώνουν τη λειτουργία της καρδιάς.
Το ταχίνι είναι τροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως βιταμίνη Β1 και Β6, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο συνδυασμός όλων αυτών των ωφέλιμων συστατικών κάνουν το ταχίνι μια σούπερ τροφή με πλούσια αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση.
Ειδικότερα:
Το ταχίνι βοηθάει στην καλή υγεία των οστών, στην αντιμετώπιση αλλά και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ημικρανιών και δρα ηρεμιστικά λόγω του φωσφό-ρου και του μαγνήσιου που περιέχει.
Εμποδίζει το σχηματισμό των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες θεωρούνται υπεύθυνες για τη γήρανση των κυττάρων καθώς και για πολλές άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και το Αλτσχάιμερ.
Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αυξάνουν το μεταβολισμό, ισχυροποιούν την άμυνα του οργανισμού, δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, ενισχύουν τη μνήμη και τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στο ταχίνι σε υψηλή ποσότητα μας χαρίζει υγιή και λαμπερό δέρμα. Η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης αυτής δρα κατά του καρκίνου και πολλών άλλων παθήσεων.
Το ταχίνι είναι τροφή με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ως συνέπεια, συστήνεται από τους ειδικούς και για τους διαβητικούς ως κατάλληλη τροφή, αρκεί να την κατανα-λώνουν με μέτρο.
Το ταχίνι αποτελεί βασικό συστατικό του χαλβά. Μπορούμε να το φάμε σκέτο ή με μέλι στο ψωμί. Εξαιρετικά νόστιμη είναι και η ταχινόσουπα. Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε ταχίνι σε διάφορα αρτοσκευάσματα (ταχινόπιτα, κέικ, κουλουράκια κτλ). Σε κάποιους αρέσει να το προσθέτουν στο καφέ τους ή να κάνουν γευστικές σάλτες για τα ζυμαρικά.
Όπως και αν επιλέξουμε να το καταναλώσουμε, το ταχίνι αποτελεί ιδανική, υγιεινή τροφή που μας χαρίζει δύναμη, ενέργεια και μακροζωία. Καλό λοιπόν θα ήταν να την εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η θερμιδική αξία του ταχινιού όμως είναι υψηλή, γι᾿ αυτό και όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το βάρος τους καλό θα ήταν να το καταναλώνουν με προσοχή. Ένα κουταλάκι την ημέρα αρκεί για να χαρίσει τα πολύτιμα συστατικά του.
Πηγη healthy news Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *