Αποκρυπτογραφήστε το βήχα του παιδιού

Όταν πρόκειται για έναν μεγάλο, ο ήχος του βήχα μπορεί και να είναι απλώς ενοχλητικός για τα αυτιά σου. Όταν όμως βήχει το…
παιδί σου, κατά κάποιο τρόπο, αυτός ο ήχος «τρυπάει» την καρδιά σου. Σκέφτεσαι ότι ταλαιπωρείται, ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ότι το κορμάκι του τραντάζεται κάτι φορά που βήχει και θέλεις να σταματήσει το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, το βασικό που πρέπει να σκεφτεί κάθε γονιός είναι ότι τις περισσότερες φορές ο βήχας δεν είναι παρά το σύμπτωμα αυτού που ταλαιπωρεί το παιδί και ότι το κάθε διαφορετικό είδος μπορεί να αποκαλύψει ποιο είναι το πρόβλημα και πότε είναι σημαντικό να απευθυνθούμε άμεσα στο γιατρό. Αυτά είναι μερικά από τα πιο συχνά είδη βήχα που μπορεί να ακούσετε από το παιδί σας και τι μπορεί να σημαίνουν -όπως περιγράφει σε άρθρο του ο Αμερικανός παιδίατρος Ντάνιελ ΜακΓκι.

 

Βήχας που μοιάζει με γαύγισμα (υλακώδης)

Αυτός ο βήχας που τον ακούς κι αναρωτιέσαι εάν προέρχεται από το κρεβατάκι του παιδιού ή από το σπιτάκι του σκύλου είναι πιθανό να οφείλεται σε λαρυγγίτιδα. Η λαρυγγίτιδα (ή κρουπ) είναι μια ασθένεια που προκαλείται από ιό και προκαλεί οίδημα και φλεγμονή στις φωνητικές χορδές. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι αυτός ο χαρακτηριστικός βήχας σαν γαύγισμα και ο συριγμός (ένας συριστικός ήχος που ακούγεται κατά την εισπνοή).

Έντονος βήχας που μοιάζει να μην σταματάει (παροξυσμικός)

Εάν το παιδί παθαίνει επεισόδια παροξυσμικού βήχα (δηλαδή αρχίζει να βήχει και δεν σταματάει πολλές φορές μέσα στην ημέρα) ίσως έχει κοκκύτη. Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Οι παροξυσμοί του βήχα φθάνουν κατά μέσο όρο τους 15 το 24ωρο. Χαρακτηριστικά μετά από βαθιά εισπνοή καθώς το παιδί προσπαθεί να εκπνεύσει βήχει πολλές φορές απανωτά και στη συνέχεια ακολουθεί βαθιά, ηχηρή, συριγμώδης εισπνοή. Τα επεισόδια του βήχα μπορεί να είναι τόσο έντονα που προκαλούν εμετό.

Βήχας που εμφανίζεται τη νύχτα

Τις περισσότερες φορές πρόκειται για κοινό κρυολόγημα. Όταν το παιδί έχει συνάχι, όταν ξαπλώνει, οι ρινικές εκκρίσεις κυλούν προς το φάρυγγα, προκαλώντας ερεθισμό. Ο βήχας προκαλείται στην προσπάθεια του οργανισμού να τις απομακρύνει. Επίσης, όταν η μύτη είναι βουλωμένη και το παιδί αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα, ο φάρυγγας ξηραίνεται και προκαλείται βήχας. Ωστόσο, ο ξηρός βήχας που επιδεινώνεται τη νύχτα μπορεί να προέρχεται και από άσθμα.

Ξηρός βήχας

Ένας βήχας ξηρός (χωρίς φλέματα) που επιμένει για πολύ καιρό είναι πιθανό να οφείλεται σε άσθμα, μια ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες. Ο βήχας από το άσθμα είναι συχνά χειρότερος τη νύχτα ή νωρίς το πρωί.

Υγρός (παραγωγικός) βήχας

Είναι ο βήχας που προκαλείται συχνότερα από το κοινό κρυολόγημα. Ακούγεται σαν να προσπαθεί να παρασύρει φλέμα ή βλέννα από το λαιμό και συνοδεύεται από βλεννώδεις εκκρίσεις. Καλό είναι να μην τον σταματάμε, δίνοντας στο παιδί αντιβηχικά σκευάσματα –στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν θα βελτίωνε την κατάσταση, αλλά θα την έκανε χειρότερη. Εάν ωστόσο ο βήχας του παιδιού επιμείνει για περισσότερο από μία εβδομάδα ή εάν το παιδί δείχνει να μην είναι καλά ή δυσκολεύεται στην αναπνοή, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρο.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *