Επούλωση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΣΧΟΛΙΟ

Το ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι και γυναίκα και δικαστικός, με μακρά και θετική παρουσία στο Δημόσιο, γεννά ελπίδες ότι η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί όχι μόνο συμβολική αλλαγή σελίδας, αλλά ουσιαστικό βήμα προς την ενηλικίωση της πολιτικής σκηνής και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας. Εάν αυτό το βάρος μοιάζει ασήκωτο για έναν άνθρωπο, ας δούμε τη συγκυρία, τις δυναμικές της εποχής και τις ανάγκες των πολιτών, για να κρίνουμε εάν υπάρχει έστω κάποια ελπίδα να διανύσουμε την απόσταση μεταξύ του παρόντος και του επιθυμητού μέλλοντος.

Σήμερα τα πράγματα είναι δύσκολα, εντός Ελλάδας, στην περιοχή και διεθνώς. Οπως σχολίασαν αρκετοί μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κ. Σακελλαροπούλου, το αξίωμα είναι συμβολικό, ενώ η χώρα πάσχει όσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατίας, την έλλειψη ισότητας κ.ά. Η Πρόεδρος, όμως, θα πετύχει λόγω των ικανοτήτων της, ασχέτως φύλου – όπως έπραξαν και πράττουν τόσες άλλες γυναίκες στους χώρους τους. Το γεγονός ότι θα κατέχει το ανώτατο αξίωμα θα δείξει στα παιδιά, με τον καλύτερο τρόπο, ότι οι γυναίκες και οι άνδρες είναι ίσοι. Φανταζόμαστε ότι το ίδιο θα καταλάβουν οι νομοθέτες, οι κρατικοί λειτουργοί, οι εργοδότες και, ίσως με κάποια καθυστέρηση, οι σύζυγοι. Η αλλαγή ήρθε σε μια εποχή που το ποτάμι της πολιτικής ενέργειας είναι φουσκωμένο, με όλους τους πολίτες να έχουν φωνή μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η Πρόεδρος θα είναι καθημερινή υπενθύμιση και πρόσκληση σε όλους για συμμετοχή στην πολιτική. Εάν δεν θέλουν να μείνουν πίσω από την κοινωνία, τα κόμματα θα αναγκαστούν να μπουν κι αυτά στον 21ο αιώνα (εκτός αυτών που επιμένουν στην οπισθοδρόμηση). Το ότι τα τρία μεγαλύτερα κόμματα την υπερψήφισαν υπογραμμίζει την πολιτική σημασία και την απήχηση που η κ. Σακελλαροπούλου θα έχει στην κοινωνία.

Οπως δήλωσε η ίδια, προσβλέπει σε «μια κοινωνία που, στηριζόμενη στη μακρά δημοκρατική της παράδοση, επουλώνει τα τραύματα του παρελθόντος, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον». Αναγνωρίζει ότι τα τραύματα παραμένουν ανοικτά, ότι υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον. Ως δικαστικός γνωρίζει ότι βαθιά πληγή είναι το παράπονο των πολιτών για την έλλειψη ισονομίας και ευκαιρίας, για την επικράτηση του ισχυρού εις βάρος του συνόλου, για τη μεγαλοστομία και τις κάλπικες υποσχέσεις. Εάν με την παρουσία της, με το βλέμμα της, με την κρίση και τις παρεμβάσεις της η Πρόεδρος μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες, η συμβολή της θα είναι επανάσταση.

Έντυπηkathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *