Οι 5 υγιεινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν ακόμα και τον θάνατο!

Ακούγεται απίστευτο αλλά είναι αληθινό: υπάρχουν ορισμένες τροφές που ενώ σε γενικές γραμμές κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας, υπάρχει περίπτωση να μας προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα…
που ξεκινούν από την δηλητηρίαση και φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης ακόμα και στον θάνατο.

Δείτε ποιες είναι οι καθημερινές τροφές που -παρά τα τόσα καλά μας προσφέρουν- θέλουν προσοχή επειδή μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνες.

Φασόλια
Είναι κατά γενική ομολογία μία από τις πιο υγιεινές τροφές, αφού είναι γεμάτα πρωτεΐνη , ίνες, υδατάνθρακες και σίδηρο. Αλλά ως μέρος της φυσικής τους άμυνας, τα φασόλια περιέχουν επίσης λεκτίνη, μια πρωτεΐνη η οποία χρησιμοποιείται σε ισχυρά εντομοκτόνο στα φυτά. Στους ανθρώπους, είναι πιθανό να προκαλέσει δηλητηρίαση. Επίσης, ορισμένα είδη φασολιών περιέχουν την φυτοαιμοσυγκολλητίνη τοξίνη, η οποία μέσα σε τρεις ώρες μπορεί να προκαλέσει έντονη ναυτία που ακολουθείται από έμετο, κοιλιακό άλγος (πόνος στην κοιλιά) και διάρροια. Ενώ το βράσιμο των φασολιών για τουλάχιστον 10 λεπτά θα εξουδετερώσει την τοξίνη, το μαγείρεμα σε θερμοκρασία μικρότερη εκείνης του βρασμού μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Αμύγδαλα
Ανήκουν δικαίως στην κατηγορία των “υπερτροφών”, αφού έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι ο καρπός μιας ποικιλίας πικρού αμυγδάλου περιέχει και κυάνιο, το επικίνδυνο δηλητήριο που πολλοί άνθρωποι το γνωρίζουν μόνο μέσα από τις ταινίες στο σινεμά. Το σπάσιμο, το δάγκωμα ή το μάσημα αυτών των αμυγδάλων θα ενεργοποιήσει το κυάνιο που περιέχουν. Η κατανάλωση μόλις 4-5 πικραμυγδάλων θα προκαλέσει ζαλάδα, ναυτία και κοιλιακές κράμπες, σύμφωνα με ένα καταγεγραμμένο περιστατικό του 1982 σε μία 67χρονη γυναίκα. Εν αγνοία των επιπτώσεων από την κατανάλωση αυτών των πικραμυγδάλων, η 67χρονη είχε φάει τουλάχιστον 12 από αυτά, με αποτέλεσμα να της προκαλέσουν σοβαρό κοιλιακό πόνο μέσα σε 15 λεπτά, ενώ στη συνέχεια η γυναίκα κατέρρευσε στο μπάνιο της. Αν και επέζησε, ήρθε πολύ κοντά στο θάνατο.

Μήλα, κεράσια, ροδάκινα και δαμάσκηνα
Ακριβώς όπως αυτή η ποικιλία πικραμυγδάλων, έτσι και οι καρποί από φρούτα όπως μήλα, κεράσια, ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερίκοκα περιέχουν κυάνιο, που ενεργοποιείται όταν συνθλίβονται, ή όταν τους μασάμε. Βέβαια, το να καταναλώσει κανείς ένα καρπό/κουκούτσι από αυτά τα φρούτα δεν θα του δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, εντούτοις η υπερβολική κατανάλωση (πχ αν κάποιος τρώει τα μήλα με τα κουκούτσια τους) είναι πιθανό να του προκαλέσει δηλητηρίαση από κυάνιο.

Ραβέντι
Είναι ένα δημοφιλές πράσινο φυλλώδες λαχανικό, που στις άκρες των φύλων του έχει μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος και ενδεχομένως ανθρακινονών γλυκοζιτών. Αν και δεν μπορεί να επιφέρει το θάνατο, εντούτοις η υπερβολική κατανάλωση αυτών των φύλλων μπορεί να προκαλέσει ζάλη, ένα κάψιμο στο στόμα και πόνο στο στομάχι, και στη χειρότερη περίπτωση προκαλεί πέτρες στα νεφρά, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

Πατάτες
Ακριβώς όπως το ραβέντι, έτσι και το φύλλωμα του φυτού της πατάτας -στο στέλεχός του- περιέχει σολανίνη, που είναι μια πολύ τοξική ουσία ακόμα και σε μικρές ποσότητες. Οι κανονικές πατάτες είναι μια χαρά, αλλά εκείνες που έχουν πρασινίσει ή έχουν χαλάσει θα πρέπει να πεταχτούν αμέσως. Οι επιπτώσεις της σολανίνης περιλαμβάνουν παραλήρημα, διάρροια, πυρετό, ακόμα και ψευδαισθήσεις, υποθερμία, σοκ και παράλυση.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *