Πόσο επικίνδυνο είναι το σολάριουμ για το δέρμα μας;

1Γιατροί και ερευνητές τονίζουν ότι πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό ότι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώση ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

«Είναι καιρός να γίνει ευρέως γνωστό ότι το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο του δέρματος» επισημαίνουν γιατροί και ερευνητές στο American Journal of Preventive Medicine.Ισχυρίζονται ότι πρέπει να υπάρξει από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα μια παρόμοια κινητοποίηση με εκείνη που έγινε, όσον αφορά τη σχέση καρκίνου του πνεύμονα και καπνίσματος, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος.

Ο Δρ. Robert P. Dellavalle, αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και οι συνεργάτες του ισχυρίζονται ότι πληρούνται τα κριτήρια, για να θεωρηθεί το τεχνητό μαύρισμα με υπεριώδη ακτινοβολία (σολάριουμ) αιτία καρκίνου του δέρματος, όπως ακριβώς συνέβη και με το κάπνισμα ως αιτία πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα, βάσει των κριτηρίων «Bradford Hil».

Το σύστημα «Bradford Hil» αποτελεί ένα τρόπο προσδιορισμού της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ ενός συγκεκριμένου παράγοντα και μιας ασθένειας, περιγράφει δηλαδή τις ελάχιστες προϋποθέσεις που απαιτούνται, για να αποδειχθεί η αιτιώδης σχέση μεταξύ των δύο.

Διαπίστωσαν ότι:

είναι ισχυρά τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κρεβάτια μαυρίσματος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Συγκεκριμένα έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 16%
ότι η συσχέτιση μεταξύ μαυρίσματος με τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία και καρκίνου του δέρματος είναι συνεπής σε όλες τις μελέτες και δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη ομάδα ή εθνικότητα και
ότι υπάρχει σχέση 1:1 μεταξύ έκθεσης σε τεχνητή υπεριώδη ακτινοβολία και καρκίνου του δέρματος,κάτι που έχει διαπιστωθεί εδώ και αρκετό καιρό.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι υπάρχει σαφής βιολογική βάση: οι υπεριώδεις ακτίνες από τα κρεβάτια μαυρίσματος προκαλούν αλλαγές στο DNA βαθιά μέσα στο δέρμα και αυτό μπορεί να προκαλέσει εξαλλαγή των κυττάρων σε καρκινικά.

Πηγη medicalblog

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *