Σαφές μήνυμα υπέρ επενδύσεων από Μητσοτάκη

«Η δική μας στήριξη είναι δεδομένη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα γραφεία της Cosco στον Πειραιά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Νέα Δημοκρατία

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στα επενδυτικά σχέδια της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα γραφεία της Cosco και τη συνάντησή του με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, κατά την οποία εξέφρασε τη βούλησή του να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που καθυστερούν την επένδυση στον Πειραιά.

«Η δική μας άποψη είναι σταθερή. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων. Από εκεί και πέρα, μπορούμε πάντα να βρούμε μια ικανοποιητική ισορροπία μεταξύ της ανάγκης να προστατεύσουμε τον πολιτιστικό μας θησαυρό, κάτι το οποίο φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι οι επενδυτές το αναζητούν και το επιδιώκουν, και της ανάγκης να μην αποτελεί αυτό εμπόδιο στη δρομολόγηση επενδύσεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, στον απόηχο της απόφασης του ΚΑΣ για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, για την οποία η Πειραιώς είχε επιτεθεί σφοδρότατα στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι οι ιδεοληψίες της υπονομεύουν τις επενδύσεις. Δεύτερο μήνυμα που απηύθυνε, κατά την ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις της Cosco, ήταν ότι οι κανόνες του παιχνιδιού «δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων». «Οταν έχει δρομολογηθεί ένα μεγάλο επενδυτικό σχέδιο, με επενδυτές που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους και οι οποίοι έρχονται να προσφέρουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε ένα master plan που είναι εγκεκριμένο, οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων από το ελληνικό κράτος, εκ των υστέρων, δημιουργεί προβλήματα και ερωτήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. έχει εξαρχής στηρίξει «ανεπιφύλακτα» την επένδυση και παρουσιάζοντάς την ως παράδειγμα επιτυχημένης ξένης επένδυσης που δημιούργησε «πολλές καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας». «Η δική μας στήριξη είναι δεδομένη. Θα σεβαστούμε τους νόμους και το Σύνταγμα, αλλά θα διαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν θα δημιουργούμε αδικαιολόγητα εμπόδια στην προσπάθειά σας να ολοκληρώσετε αυτή την επένδυση», σημείωσε.

Ενστάσεις –κατόπιν εορτής– προέκυψαν μετά τη συνάντηση για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων που είχε ο πρόεδρος της Ν.Δ. με καλλιτέχνες-εκπροσώπους των σωματείων των δημιουργών, με αιχμή το σχετικό βίντεο που «έριξε» η Ν.Δ. στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για το οποίο κάποιοι από τους καλλιτέχνες (όπως ο Φοίβος Δεληβοριάς) αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι χρησιμοποιήθηκε για προεκλογικούς σκοπούς. Είχε προηγηθεί η έκφραση δυσφορίας από το Μαξίμου τόσο για το βίντεο που χαρακτήρισε «προεκλογικό σποτ» όσο και για μια αποστροφή του κ. Μητσοτάκη, περί «συμβολικού ποσού» που θα έπρεπε να καταβάλλουν οι επιχειρηματίες για το ελληνικό τραγούδι. Αυτό, παρότι στις πρώτες ανακοινώσεις τους τα τέσσερα σωματεία των δημιουργών που μετείχαν στη συνάντηση την είχαν χαιρετίσει. Πάντως, σε επιστολή του προς το σωματείο ΑΣΜΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι χαρακτήρισε το τίμημα συμβολικό, γιατί «είναι όντως συμβολικό, αν το συγκρίνει κανείς με τα έσοδα που αποκομίζουν, αξιοποιώντας και το καλλιτεχνικό έργο των Ελλήνων δημιουργών». Θέση πήρε και ο Διονύσης Σαββόπουλος: «Ο κ. Μητσοτάκης μας διαβεβαίωσε για τη θετική του στάση (στον νέο φορέα συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων). Το έργο των Ελλήνων δημιουργών ανήκει σε όλους τους Ελληνες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις και τα κόμματα. Ολα τα άλλα είναι περιττά», σημείωσε.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *