Σε τρεις άξονες η παρουσία Τσίπρα στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με αιχμή τα θέματα της οικονομίας και επιχειρώντας να παρουσιάσει ένα «σύγχρονο σχέδιο διακυβέρνησης» αναμένεται σήμερα το βράδυ να «εγκαινιάσει», από τη δική του πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τη «νέα πολιτική σεζόν», όπως θεωρείται κάθε χρόνο για τα πολιτικά κόμματα η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο τέως πρωθυπουργός ανεβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα έχοντας κατά νου τρεις βασικούς άξονες: Πρώτον, να υπερασπιστεί την κυβερνητική του θητεία. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κομβικό να εδραιωθεί η άποψη σε ευρείες πλειοψηφίες, έστω και αν γι’ αυτό απαιτηθεί ακόμη χρόνος, πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε, «παρά τις αντιξοότητες», να φέρει εις πέρας τα «μεγάλα ζητήματα». Οπου «μεγάλα ζητήματα» θεωρούνται η έξοδος από το μνημόνιο και η –εντός και εκτός συνόρων– «αποκατάσταση της κανονικότητας». Πρόκειται άλλωστε για μια φράση που κυριαρχεί στον λόγο της Νέας Δημοκρατίας ήδη από την προεκλογική περίοδο και πρόθεση του κ. Τσίπρα είναι να μην την αφήσει «μονοπωλιακά» στο κυβερνών κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, της «επιστροφής στην κανονικότητα», δεν εντάσσεται μόνο η πρώιμη προσπάθεια οικονομικής ενίσχυσης «των ασθενέστερων» που επλήγησαν από την κρίση. Ο κ. Τσίπρας θα αναδείξει παράλληλα και τη συμφωνία των Πρεσπών και την ενίσχυση της «αξιοπιστίας της χώρας στο διεθνές στερέωμα».

Απώτερος στόχος είναι να καταφέρει να πετάξει από πάνω του την ταύτιση με τον «λαϊκισμό» που τον συνόδευε σε όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και να καταδείξει πως η σημερινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε λαϊκιστικές μεθόδους για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με την αντιπολίτευση. Ο κ. Τσίπρας σε αυτόν τον τομέα έχει να λύσει ένα «στρατηγικό» πρόβλημα, καθώς αφενός η αντιπολίτευση «μέχρις εσχάτων» είναι στo DNA της παράταξής του, αφετέρου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον ένα μικρό κόμμα, αλλά έχει κυβερνητικό παρελθόν, με συγκεκριμένες αποφάσεις, που βάζει όρια στην αντιπολίτευση. Η απάντηση που θέλει να δώσει στο συγκεκριμένο πρόβλημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η λεγόμενη «δομική αντιπολίτευση». Αυτό μεταφράζεται ως «σκληρή πολιτική αντιπαράθεση», αλλά όχι «εκτός ορίων». Ο τρίτος άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο κ. Τσίπρας είναι οι προτάσεις για την επόμενη μέρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κόψει τον δεσμό του από τα κυβερνητικά έδρανα και ως εκ τούτου «επιβάλλεται να καταθέτουμε προτάσεις ως κόμμα εξουσίας», όπως σημειώνει στην «Κ» συνεργάτης του κ. Τσίπρα. Ο άξονας αυτός, ωστόσο, έχει πρακτικά τις μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς μόλις πριν από δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση.

Σχόλιο για Novartis

Την ίδια ώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για «δεύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης και ρεβανσισμού». Η Κουμουνδούρου επιτίθεται στους «εκπροσώπους του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος», που «επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό». Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον πρωθυπουργό «να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *