Στην Ε.Ε. οι εξελίξεις στην Κύπρο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με το βλέμμα στραμμένο και στην εξέλιξη των υπόλοιπων, ανοικτών διπλωματικών μετώπων της Τουρκίας κινούνται Αθήνα και Λευκωσία, προκειμένου να αποφύγουν τη μετατροπή της κρίσης του «Πορθητή» σε εργαλείο εσωτερικής κατανάλωσης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηδη, ο κ. Ερντογάν έχει αποφασίσει μια μετωπική σύγκρουση στο εσωτερικό, ακυρώνοντας το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών για την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το ζήτημα των ρωσικών S-400 φαίνεται να μην προχωρούν ικανοποιητικά για την Αγκυρα.

Αύριο, στο Σιμπίου της Ρουμανίας όπου θα πραγματοποιηθεί άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσουν τους ηγέτες της Ε.Ε. για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τους κινδύνους που κρύβονται από την επιμονή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προχωρήσει ανεξαρτήτως αντιδράσεων. Ο κ. Ερντογάν τόνισε χθες ότι η Τουρκία «εφαρμόζει και θα συνεχίσει να εφαρμόζει» το πρόγραμμά της στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να σχολιάζει τις αντιδράσεις τρίτων, υπονοώντας τις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

Χθες, επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε την ανησυχία του «για την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Λίγο αργότερα, στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος τον Ιούνιο θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ, περιέγραφε την Τουρκία ως «δύσκολο γείτονα», τόνισε ωστόσο πως συνεχίζεται ο προγραμματισμός των πρώτων επαφών για τα ΜΟΕ στο Αιγαίο με την Αγκυρα, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Ελλάδας, όπως είπε, εστιάζεται σε σειρά παραμέτρων. Ανάμεσα σε αυτές είναι οι κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία και στη Λιβύη, οι εξελίξεις στα ενεργειακά, οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί στα Βαλκάνια και η παράνομη μετανάστευση. Ο κ. Αποστολάκης κατέληξε λέγοντας ότι «οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα, όταν και εφόσον απαιτηθεί, και να μην έχετε καμία αμφιβολία».

Ως προς τις συζητήσεις στο Σιμπίου, δεδομένης της στάσης που τηρεί ο κ. Ερντογάν έναντι της Ευρώπης, στην Αθήνα και στη Λευκωσία αντιλαμβάνονται ότι το μόνο ευρωπαϊκό μήνυμα που θα μπορούσε να γίνει σαφώς αντιληπτό από την Αγκυρα θα ήταν η άσκηση οικονομικών πιέσεων από τη Γερμανία και την Ολλανδία, χώρες που αποτελούν τους πιο μεγάλους επενδυτές στην Τουρκία. Τα μέτρα που συζητούνται δημοσίως τις τελευταίες ημέρες κινούνται, με βάση την αντικειμενική πραγματικότητα, ανάμεσα σε δύο άκρα. Μέτρα όπως ο περιορισμός των προενταξιακών κονδυλίων ή της αναστολής των συζητήσεων για τελωνειακή ένωση Ε.Ε. – Τουρκίας θα πίεζαν ελάχιστα τη γείτονα.

Αντιστρόφως, πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας θα οδηγούσαν σε μια εξαιρετικά πιεστική κατάσταση στην Αγκυρα, κατατάσσοντάς την ουσιαστικά σε μια χορεία κρατών όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, κάτι που, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται να συζητείται από καμία πλευρά.

Σύσκεψη στη Ν.Δ.

Οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ προκαλούν ανησυχία και στην Πειραιώς. Επ’ αυτού, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή και του αρμόδιου τομεάρχη Γ. Κουμουτσάκου. Χθες δημοσιεύθηκε και ο χάρτης των συντεταγμένων, που κατατέθηκε από τη Λευκωσία στον ΟΗΕ. Οπως προκύπτει από τις συντεταγμένες, η οριοθέτηση που κατέθεσε η Λευκωσία έχει γίνει με βάση τη μέση γραμμή απόστασης ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία. Εξαίρεση αποτελεί το απώτατο δυτικό σημείο της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο, με βάση τις απόψεις Λευκωσίας και Αθήνας, εφάπτεται με την ΑΟΖ της Ελλάδας. Σε αυτή τη φάση, αλλά και στις επόμενες, η Αθήνα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *