Στο fund Brook Lane Capital οδεύουν τα ακίνητα του Βωβού

Πάνω από 90 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το τελικό τίμημα για πέντε ακίνητα εισοδήματος, μεταξύ των οποίων και το κτίριο γραφείων που στεγάζει τη Vodafone Ελλάδος στο Χαλάνδρι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σε έναν πρωτοεμφανιζόμενο «παίκτη» στην εγχώρια αγορά ακινήτων, στο επενδυτικό fund Brook Lane Capital, καταλήγουν, όπως όλα δείχνουν, τα ακίνητα που βρίσκονταν στο χαρτοφυλάκιο που είχε διαθέσει προς πώληση η Alpha Bank, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ, δείγμα της μεγάλης ζήτησης από τους επενδυτές, οι οποίοι συμμετείχαν στη σχετική διαδικασία και περιελάμβαναν, εκτός από την Brook Lane Capital, και τον αμερικανικό όμιλο της Oaktree αλλά και τη νεοσύστατη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard. H Brook Lane Capital πρόκειται να αποκτήσει ένα πακέτο από σημαντικά κτίρια γραφείων, μισθωμένα σε μεγάλους ομίλους, τα οποία στο παρελθόν ανήκαν στην «Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική». Πάνω από το 50% της αξίας του χαρτοφυλακίου αφορά το κτίριο γραφείων, επιφάνειας 17.000 τ.μ., όπου στεγάζεται η έδρα της Vodafone Ελλάδος, στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στο Χαλάνδρι, όπως επίσης και οριζόντιες ιδιοκτησίες στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται επί της λ. Κηφισίας 95-97 στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, έναντι του Μεγάρου του ΟΤΕ. Επίσης, στο πωλούμενο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται επίσης και τα γραφεία επί της λ. Κηφισίας 24-26 που στεγάζουν την εταιρεία Samsung, κτίριο γραφείων στη Μιχαλακοπούλου, που μισθώνεται από την AXA, και ένα ακόμα ακίνητο στη Μεταμόρφωση, το οποίο μισθώνεται από την αντιπροσωπεία της Porsche.

H Brook Lane Capital διεκδικεί και άλλα σημαντικά ακίνητα εισοδήματος αυτήν την περίοδο, χωρίς να περιορίζει το ενδιαφέρον της σε διαγωνισμούς που αφορούν ακίνητα τραπεζών. Αντιθέτως, το εύρος των πιθανών επενδύσεών της είναι ιδιαίτερο μεγάλο και αφορά όχι μόνο ολοκληρωμένα ακίνητα, αλλά ακόμα και έργα ανάπτυξης ακινήτων, ή ανακατασκευής και αλλαγής χρήσης. Παράλληλα, δεν υπάρχει κάποια στόχευση σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων (π.χ. γραφεία ή καταστήματα). Τα στελέχη που διαχειρίζονται το συγκεκριμένο fund βρίσκονταν σε συζητήσεις και με άλλους πωλητές ακινήτων τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εντέλει η πρώτη κίνηση θα γίνει μέσω του εν λόγω πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, το τελικό τίμημα ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις, που οριοθετούσαν το «ντιλ» πέριξ των 80 εκατ. ευρώ, δείγμα της μεγάλης επενδυτικής ζήτησης που υπάρχει στην αγορά για ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό προκαλεί η απουσία των μεγάλων επενδυτικών εταιρειών ακινήτων, όπως η Εθνική Πανγαία και η Grivalia Properties, ακόμα και η Trastor, οι οποίες προτίμησαν να απέχουν εκτιμώντας ότι το τελικό κόστος δεν συμβαδίζει με την επενδυτική τους στρατηγική. Ενας ακόμα λόγος που κατέστησε τις εν λόγω εταιρείες επιφυλακτικές στο να συμμετάσχουν στον πλειοδοτικό διαγωνισμό της Alpha Bank, είναι ότι το σημαντικότερο ακίνητο του χαρτοφυλακίου, όπου στεγάζεται η Vodafone, δεν ανήκει στην τράπεζα αλλά στο ρωσικό Πατριαρχείο, που έχει παραχωρήσει την εκμετάλλευση του οικοπέδου για σειρά ετών. Πρόκειται δηλαδή για σύμβαση παραχώρησης η οποία εκ των πραγμάτων λειτουργεί ανασταλτικά, τουλάχιστον για κάποιους επενδυτές.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *