Γιατί οι γυναίκες απομυθοποίησαν τα αντισυλληπτικά

Από τη Δέσποινα Σάμψων
Η καταγεγραμμένη συνεχιζόμενη πτώση στη χρήση τους, αποδεικνύει ότι η νεότερη γενιά των millennials γύρισε την πλάτη, στην κάποτε…
επαναστατική μέθοδο που είχε ταυτιστεί με την απελευθέρωση των γυναικών. Πού οφείλεται η στροφή;

Από επαναστατική ανακάλυψη της δεκαετίας του ’60 κατέληξε να αποτελεί τη λιγότερη δημοφιλή μέθοδο αντισύλληψης. Οι φήμες που το συνέδεσαν ακόμα και με την εμφάνιση καρκίνου επιδείνωσαν τη θέση του. Κάθε μέρα αρκετές χρήστριες το εγκαταλείπουν εξαιτίας των παρενεργειών που τους προκαλεί: Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση, φούσκωμα, αύξηση σωματικού βάρους… Σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η ευεξία, καμιά νέα γυναίκα δεν δέχεται να συμβιβαστεί υποφέροντας σιωπηλά.

Η νέα φιλοσοφία
Ένα δυναμικό κίνημα συνειδητής αντίδρασης στα ορμονικά σκευάσματα γεννιέται και εξαπλώνεται σε μια φουρνιά γυναικών που ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους αντισύλληψης απορρίπτοντας την παρέμβαση των φαρμακευτικών εταιρειών στο σώμα τους. Με τον ίδιο τρόπο είχαν απορρίψει τις ορμόνες στο κόκκινο κρέας, τα τοξικά πρόσθετα στη διατροφή αλλά και τα χημικά στα καλλυντικά τους. Η κουλτούρα τους έχει ήδη διαμορφωθεί αλλιώς.

Η πρόσβαση σε φόρουμ συζητήσεων και ανταλλαγής εμπειριών έσπρωξε τα πράγματα πιο γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν κατάφεραν να βελτιώσουν πειστικά τα σκευάσματα σε αυτό το ενδιάμεσο διάστημα. Πολλά κορίτσια είδαν από τον ένα μήνα στον άλλον το στήθος τους να μεγαλώνει. Φοιτήτριες ένιωσαν να φτάνουν στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Να ακροβατούν σε μια κατάσταση ανισορροπίας και υπερευαισθησίας. Οι γυναικολόγοι συνέχιζαν ωστόσο να συστήνουν τα «χάπια». Πέρυσι, τα αποτελέσματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης σε αριθμό μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο γυναίκες σε διάρκεια 13 ετών επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ των αντισυλληπτικών και της εμφάνισης κατάθλιψης. Η κοινότητα των γυναικολόγων αντέδρασε στον θόρυβο που προκλήθηκε προτείνοντας αποχή από την υπερβολική χρήση του ίντερνετ που θεώρησε υπεύθυνο για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων και τρομοκράτησης της κοινής γνώμης. Βασική θέση των γιατρών είναι ότι τα οφέλη από τη μείωση του κινδύνου ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αντισταθμίζουν το ρίσκο σοβαρών παρενεργειών ή ακόμα και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Υπάρχει όμως λόγος χιλιάδες γυναίκες να βιώνουν κατάθλιψη εξαιτίας του χαπιού;

Κέρδος πάνω απ’ όλα
Τα οικονομικά συμφέροντα που προκύπτουν για τους κολοσσούς των φαρμακευτικών εταιρειών είναι τεράστια, αν και τα τελευταία χρόνια ορισμένες προσπαθούν να παράγουν εκδοχές που είναι περισσότερο συμβατές με τα γυναικεία σώματα αξιοποιώντας την έρευνα για τις βιοπανομοιότυπες ορμόνες. Ωστόσο, το κέρδος δεν είναι πάντα εξασφαλισμένο, αν σκεφτεί κανείς, ότι σκευάσματα που στηρίζονται σε αυτές είναι πολύ πιο ακριβά από τα αντίστοιχα των συνθετικών ορμονών .Στην εμμηνόπαυση, ο οργανισμός χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για την υποκατάσταση των φυσικών επιπέδων γυναικείων ορμονών. Η αντισύλληψη όμως απαιτεί πολύ υψηλότερες δόσεις από τα ακριβά συστατικά για να θέσουν αποτελεσματικά τα αναπαραγωγικά όργανα μας σε ύπνωση. Η εξίσωση του κέρδους δεν βγαίνει πάντα.

Ποια είναι η εναλλακτική σήμερα;
Στο εξωτερικό ανθούν εφαρμογές που λειτουργούν ως φυσικές αντισυλληπτικές μέθοδοι. Apps που στηρίζονται στην καταμέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος γίνονται δημοφιλή χάρη στο έξυπνο μάρκετινγκ προώθησης και την εξοικείωση των κοριτσιών με τα κινητά τους. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να βελτιωθεί η τεχνολογία του σπιράλ μειώνοντας τις παρενέργειες που προκαλούσε – αιμορραγίες κατά τη διάρκεια των περιόδων, αίσθημα ενόχλησης, κ.λπ.

Στο εξωτερικό πολλές συσκευές ενδομήτριας αντισύλληψης κερδίζουν έδαφος, ενώ δοκιμάζονται εμφυτεύματα με τριετή αντισυλληπτική δράση ή και εμβόλια που θεωρούνται πιο οικονομικά από την κατανάλωση χαπιών. Στην Ελλάδα της κρίσης παραδοσιακές μέθοδοι όπως το προφυλακτικό ή το «τράβηγμα» επικρατούν, αυξάνοντας τα ποσοστά στις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ένα μυστικό που κρύβουμε κάτω από το χαλί…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *