Δουλεύετε με εναλλασόμενες βάρδιες; Δείτε από τι κινδυνεύει η υγεία σας!…

Οι γυναίκες που εργάζονται επί χρόνια σε εναλλασσόμενες
βάρδιες τα βράδια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Ο κίνδυνος για την καρδιά από την εργασία σε εναλλασόμενες βάρδιες γίνεται πιο αισθητός μετά τα πέντε χρόνια εργασίας. Όμως, όταν η εναλλασσόμενη νυχτερινή απασχόληση διαρκεί πάνω από δέκα έτη, τότε ο κίνδυνος καρδιοπάθειας είναι αυξημένος κατά 15% έως 18%.
Από την άλλη, όσο συχνότερα γίνονται αλλαγές στις νυχτερινές βάρδιες, ώστε μια εργαζόμενη να δουλεύει πιο αραιά τα βράδια, τόσο μειώνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Επίσης, όσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει που μια γυναίκα έχει σταματήσει να δουλεύει σε νυχτερινές βάρδιες, τόσο πιο μειωμένος είναι ο κίνδυνος γι' αυτήν.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο και χρονοβιολόγο Σελίν Βέτερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 189.000 γυναίκες σε βάθος 24 ετών. Ως εναλλασσόμενη νυχτερινή βάρδια θεωρείται η εργασία (π.χ. μιας νοσοκόμας) τουλάχιστον για τρία βράδια το μήνα, πέρα από την πρωινή και απογευματινή εργασία.
Άλλοι παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο είναι το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία κ.α. Η απορρύθμιση του βιολογικού ρυθμού, από την άλλη, έχει συσχετισθεί με διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως μεταβολικές διαταραχές, καρκίνο και καδιοπάθειες.
Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ο πρόσθετος κίνδυνος από τις νυχτερινές βάρδιες δεν είναι ο ίδιος για όλες τις γυναίκες, αλλά εξαρτάται από τα επιμέρους χαρακτηριστικά της καθεμιάς, όπως π.χ. το βιολογικό ρολόι της και πόσο καλά κοιμάται τα βράδια που δεν εργάζεται.
Πηγη iatropedia Labels Υγεία Loading… Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Article Source – ksipnistere.com

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *