Εγκυμοσύνη: Φυλλικό οξύ και πολυβιταμίνες προστατεύουν από τον αυτισμό

Η έλλειψη βιταμινών της μέλλουσας μητέρας έχει συσχετιστεί με τη γνωστική λειτουργία του παιδιού αλλά όχι από όλες τις μελέτες που έχουν…
γίνει γι’ αυτό το θέμα. Πάντως, η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να έχει συγκεκριμένες συσχετίσεις με τον κίνδυνο της διαταραχής του φάσματος αυτισμού και της διανοητικής αναπηρίας στους απογόνους.

Οι επιδημιολογικές είναι ασυνεπείς ως προς τις συσχετίσεις μεταξύ των πολυβιταμινών ή του φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του αυτισμού στο παιδί. Μια μελέτη στην Καλιφόρνια αναγνώρισε μειωμένο κίνδυνο αυτισμού. Σε νορβηγικές μελέτες, η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος για 4 εβδομάδες πριν και 8 εβδομάδες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέθηκε επίσης με μειωμένο κίνδυνο αυτισμού και γλωσσική καθυστέρηση. Ωστόσο, σε μελέτες από τη Δανία για το ίδιο διάστημα λήψης συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος και πολυβιταμινών δεν φάνηκε σημαντική μείωση κινδύνου. Στη μελέτη που ονομάζεται Stockholm Youth Cohort, η χρήση πολυβιταμινών (αλλά όχι το φυλλικό οξύ) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μιας μορφής αυτισμού.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry βρήκε ότι η λήψη συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος, ή ακόμα και πολυβιταμινών, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνει τον κίνδυνο αυτισμού στο παιδί.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Stephen Z. Levine από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα στο Ισραήλ, ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 45.000 παιδιά που είχαν γεννηθεί στη χώρα το διάστημα 2003-2007 και τα οποία παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2015. Αξιολόγησαν στοιχεία από ιατρικές συνταγές για να δουν αν οι μητέρες είχαν πάρει φυλλικό οξύ ή συμπληρώματα πολυβιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πιο πριν.

Από τα παιδιά της μελέτης, τα 572 διαγνώστηκαν με αυτισμό και άρα ο συνολικός κίνδυνος ήταν 1,3%.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν φυλλικό οξύ ή πολυβιταμίνες πριν ή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είχαν 61% μικρότερη πιθανότητα να αποκτήσουν παιδί με αυτισμό, σε σύγκριση με μητέρες που δεν λάμβαναν τέτοια συμπληρώματα. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής στη διάρκεια της κύησης σχετίστηκε με 73% μειωμένο κίνδυνο διάγνωσης αυτισμού.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φυλλικό οξύ και οι πολυβιταμίνες μπορεί να είναι ένας τρόπος προστασίας του εμβρύου από το ενδεχόμενο του αυτισμού.

Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, οι γυναίκες πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ για την πρόληψη συγγενών ανωμαλιών, όπως η δισχιδής ράχη. Το φυλλικό οξύ παίζει καθοριστικό ρόλο στη νευρολογική ανάπτυξη του εμβρύου και η έλλειψή του μπορεί να θέτει τις βάσεις για την εκδήλωσης αυτισμού μετέπειτα.

Οι πολυβιταμίνες επίσης συστήνονται για την κάλυψη των διατροφικών ελλειμμάτων της εγκύου. Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση προς το παρόν να εξηγήσουν την προστατευτική επίδραση των πολυβιταμινών και σημειώνουν ότι η έρευνα θα πρέπει να συνεχιστεί.

Να σημειωθεί ότι μια μελέτη βρήκε ότι το υπερβολικό φυλλικό οξύ και η υπερβολική βιταμίνη Β12 μπορεί να συνδέονται με τον αυτισμό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *