Νιώθετε αγχωμένοι ή κακόκεφοι; Μάθετε από τι πάσχετε

Η συμβατική ιατρική θεωρεί το σώμα ως ένα σύνολο διαφόρων συστημάτων και κατά συνέπεια συχνά εξετάζει το μυαλό ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, όσοι υποφέρουν από εναλλαγές διάθεσης υποθέτουν ότι η θεραπεία του σώματος δεν θα έχει καμία…
επίδραση στην ψυχική υγεία τους.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές διάθεσης είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κακή μνήμη, η έλλειψη συγκέντρωσης και η θολούρα. Αν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται σε μια υποκείμενη λοίμωξη: την υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα.

Ο Κάντιντα είναι μια μορφή μύκητα κι ένα πολύ μικρό ποσοστό του ζει στο στόμα και το έντερο. Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά αν υπεραναπτυχτεί μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα.

Ο εγκέφαλός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το γαστρεντερικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το 90 – 95% της σεροτονίνης, αυτού του σημαντικού νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάθεσης, παράγεται στο έντερό μας. Η ανεπάρκεια σεροτονίνης προκαλεί κατάθλιψη και σε μερικά άτομα άγχος. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπλοκάρουν τους υποδοχείς της σεροτονίνης του εγκεφάλου απελευθερώνοντας περισσότερη χημική ουσία η οποία παραμένει στον εγκέφαλο.

Όταν ο μύκητας Κάντιντα αυξάνεται πάρα πολύ, δημιουργεί ένα στρώμα στο έντερο και καταστέλλει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη. O Κάντιντα διασπά το τοίχωμα του εντέρου και διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες στον οργανισμό σας.

Πώς υπεραναπτύσσεται ο μύκητας Κάντιντα;

Τα φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο συνήθως διατηρούν τα επίπεδα του μύκητα υπό έλεγχο. Η ισορροπία μπορεί να διαταραχτεί ύστερα από τη λήψη αντιβίωσης, η οποία εξολοθρεύει πάρα πολλά από αυτά τα φιλικά βακτήρια. Επίσης, μια διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και αλκοόλ αποτελεί τροφή για τον Κάντιντα.

Ποιά είναι η θεραπεία;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κάντιντα περιλαμβάνει τη διακοπή της υπερανάπτυξής του, την αποκατάσταση των φιλικών βακτηρίων που τον κρατούν υπό έλεγχο και τη θεραπεία του εντέρου ώστε να μην μπορεί πλέον να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.
Ξεκινήστε αφαιρώντας από τη διατροφή σας όλες τις μορφές ζάχαρης, όπως τις καραμέλες, τα γλυκά, το αλκοόλ και τα άλευρα. Μειώστε την καθημερινή λήψη των πιο σύνθετων υδατανθράκων όπως είναι τα δημητριακά, τα φασόλια, τα φρούτα, το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες καθώς και όλων των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Πάρτε συμπλήρωματα candisol ή καπρυλικού οξέος. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν φυτικά ένζυμα τα οποία τρυπούν το κυτταρικό τοίχωμα του μύκητα προκαλώντας το θάνατό του. Για να επαναφέρετε τα φιλικά βακτήρια που τον διατηρούν υπό έλεγχο, πρέπει να καταναλώνετε προβιοτικά σε τακτική βάση.

Υγιές πεπτικό σύστημα σημαίνει υγιής εγκέφαλος
Το κλειδί για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης είναι η συνειδητοποίηση ότι οι ρίζες τους στην πραγματικότητα βρίσκονται στο πεπτικό σας σύστημα κι όχι στο μυαλό σας. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας με τη θεραπεία των λοιμώξεων.

Για όσους υποφέρουν από διαταραχές διάθεσης, το όλο θέμα μπορεί να φαίνεται σαν μια χαμένη μάχη. Μην απελπίζεστε όμως ακόμα! Οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχική υγεία σας είναι πιο αντιμετωπίσιμοι απ’ όσο νομίζετε.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *