Οίδημα ποδιών & αστραγάλων: Με ποιες παθήσεις συνδέεται

Τα πρησμένα πόδια και οι αστράγαλοι είναι ένα κοινό σύμπτωμα, που στους περισσότερους ανθρώπους έχει την τάση να επιδεινώνεται τις βραδινές ώρες.

Είναι πολύ συχνό σε όσους κάνουν επαγγέλματα που απαιτούν ορθοστασία, ενώ συχνά επιδεινώνεται από τη ζέστη.

Το οίδημα στα πόδια προκαλείται από συσσώρευση υγρών στο σώμα, που έχει ως αποτέλεσμα το πρήξιμο των ιστών.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS), στα συμπτώματα του οιδήματος περιλαμβάνονται:

– η δυσκαμψία των αρθρώσεων

– η αύξηση του σωματικού βάρους

– ο αποχρωματισμός του δέρματος

– ο πόνος στα κάτω άκρα

Το οίδημα των ποδιών και των αστραγάλων μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Πού μπορεί να οφείλεται

Πιθανές αιτίες των πρησμένων ποδιών και / ή των αστραγάλων μπορεί να είναι η καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια πνευμονική νόσος ή η νεφρική νόσος.

Το οίδημα θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη επιδείνωσης των κιρσών, οι οποίοι ερεθίζονται λόγω αύξησης της θερμοκρασίας ή παρατεταμένης ορθοστασίας.

Το οίδημα που σχετίζεται με νεφρική νόσο εμφανίζεται συνήθως στα πόδια, αλλά και γύρω από τα μάτια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει σε νεφρωσικό σύνδρομο, στο οποίο τα επίπεδα της πρωτεΐνης που ονομάζεται λευκωματίνη στο αίμα προκαλούν συσσώρευση υγρών και οίδημα.

Το πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους μπορεί επίσης να είναι ένα σημάδι καρδιακής νόσου, οπότε η καρδιά δυσκολεύεται να αντλήσει το αίμα.

Κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία άλλων καταστάσεων θα μπορούσαν επίσης να προκαλέσουν οίδημα. Τα κορτικοστεροειδή π.χ. που συνταγογραφούνται για τη θεραπεία εκζέματος, αρθρίτιδας ή της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου και κάποια αντιυπερτασικά, συνδέονται με το οίδημα των ποδιών και των αστραγάλων.

Το οίδημα μπορεί να είναι προσωρινό και να υποχωρήσει μόνο του. Ωστόσο, οι ειδικοί συστήνουν απώλεια βάρους και τακτική άσκηση, όπως περπάτημα, κολύμβηση ή ποδηλασία, για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Τα άτομα που ταλαιπωρούνται συχνά από οίδημα στα πόδια και τους αστραγάλους, πρέπει να αποφεύγουν την παρατεταμένη ορθοστασία.

Αν παρουσιάσετε οίδημα που δεν υποχωρεί, παρά την ξεκούραση, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *