Παραίτηση και αιχμές κατά της κυβέρνησης από τον πρόεδρο ΕΕΔΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με αιχμές κατά της κυβέρνησης για αλλοίωση της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου παραιτήθηκε ο πρόεδρός της, ανώτατος δικαστικός Γεώργιος Σταυρόπουλος, δηλώνοντας ότι αγνοήθηκε η ανεξαρτησία της και ότι ο πρωθυπουργός, αν και υπάγεται η Επιτροπή σε αυτόν, ουδέποτε θέλησε να ενημερωθεί για το έργο της. Ο κ. Σταυρόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει επί τρεις και πλέον δεκαετίες ανώτατος δικαστικός στο ΣτΕ και υπουργός Επικρατείας στη βραχύβια κυβέρνηση του Λ. Παπαδήμου, ανακοινώντας χθες την παραίτησή του μίλησε για αλλοίωση της σύνθεσης της Επιτροπής και για αγνόησή της ως ανεξάρτητης αρχής με σημαντικό και σπουδαίο έργο, θέτοντας παράλληλα θέματα που αφορούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ουδέποτε συνάντησε το προεδρείο της Επιτροπής και ουδέποτε έλαβε την έκθεση για τα πεπραγμένα της, αν και η Επιτροπή κατά τον νόμο υπάγεται στον ίδιο. «Λυπούμαι», ανέφερε ο κ. Σταυρόπουλος, «να πω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, στον οποία η ΕΕΔΑ “υπάγεται” οργανωτικά και η οποία αποτελεί τον θεσμικό σύμβουλό του, ουδέποτε τα τελευταία πολλά χρόνια βρήκε λίγο χρόνο να ενημερωθεί από το προεδρείο της για την κατάσταση των δικαιωμάτων του ανθρώπου στη χώρα και για τα προβλήματα της Εθνικής Επιτροπής ή έστω να παραλάβει προσωπικά την ετήσια έκθεσή της, κάτι που επέβαλλε ο ίδιος ο νόμος και η πρακτική που ακολουθήθηκε από όλους τους άλλους αποδέκτες της».

Ο μέχρι χθες πρόεδρος της Εθν. Επιτροπής, που υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πριν από δεκαετίες, μιλώντας για την ουσία της νομοθέτησης που αποφάσισε η κυβέρνηση ερήμην της Επιτροπής και παρά την αντίθεσή της, έθεσε μείζονα θέματα εκπροσώπησης σε αυτήν όλων των κοινωνικών ομάδων με την υπερεκπροσώπηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά, σημειώνοντας όχι μόνον το άτοπο του πράγματος, αλλά και την αντιδημοκρατική λογική που διέπει τις σχετικές αλλαγές. Ο κ. Σταυρόπουλος σημείωσε ότι «η υπερβολικά ευνοϊκή μεταχείρισή τους (ΛΟΑΤΚΙ και Ρομά), όμως, σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου, προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθν. Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της».

Η παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου στάθηκε αφορμή χθες να αναζωπυρωθεί στη Βουλή η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με αφορμή τη νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή της σύνθεσης της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Τζανακόπουλος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν την κριτική που δέχονται. Ωστόσο, επί της ουσίας των ενστάσεων συγκεκριμένες απαντήσεις δεν δόθηκαν. Μία εξ αυτών δε, εκείνη η οποία αφορά τον κίνδυνο διεθνούς υποβάθμισης της χώρας –στο πλαίσιο της αξιολόγησης από τον ΟΗΕ–, εξαιτίας των συνεπειών της ψηφισθείσας τελικώς από την κυβερνώσα πλειοψηφία ρύθμισης, εμπεριέχεται και στην Εκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

«Με την παραίτησή του ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) κ. Γ. Σταυρόπουλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην επιχειρούμενη θεσμική απαξίωση του βασικού ανεξάρτητου συμβούλου της πολιτείας στο πεδίο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Ν. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι η αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής «χωρίς καμία διαβούλευση και εν αγνοία του ίδιου του θεσμικού οργάνου, συνιστά παρέμβαση μιας ολοένα και πιο αυταρχικής εξουσίας στην ανεξάρτητη λειτουργία της ΕΕΔΑ».

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *