Τα 9 είδη πόνου στην κοιλιά και από τι προκαλείται το καθένα

Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να έρθει με πολύ διαφορετικά σχήματα και μεγέθη: μερικές φορές οξύς, άλλες αμβλύς, με σφίξιμο ή φούσκωμα…Επειδή σε εκείνο το σημείο του σώματος συμβαίνουν πολλές λειτουργίες, υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορούν να τον έχουν προκαλέσει.

Εκτός από τα διάφορα όργανα, έχουμε επίσης πολλές νευρικές απολήξεις στην κοιλιά μας: ο πονόκοιλος μπορεί ακόμα να προκληθεί και από φόβο, άγχος ή ακόμα και εξαιτίας ενός υπερβολικού γεύματος.

Εάν μπορείτε να εντοπίσετε τον πόνο όμως, θα είναι πιο εύκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει στο σώμα σας.

1. Μέση αριστερά

Αυτό μπορεί να σημαίνει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά ή πέτρες. Εάν δυσκολεύεστε στο κατούρημα και νιώθετε φουσκωμένοι, καλό είναι να δείτε έναν γιατρό. Αλλιώς μπορεί να συνδέεται με το οσφυϊκό μέρος της σπονδυλικής σας στήλης.

 

2. Μέση κέντρο

Εάν έχετε έναν αμβλύ πόνο στο κέντρο της κοιλιάς σας ή ακριβώς πάνω από τον αφαλό, αυτό μπορεί να δείχνει σκωληκοειδίτιδα (ειδικά αν γίνεται πιο έντονος πιο χαμηλά, έχετε ναυτία και δεν μπορείτε να αεριστείτε) ή παγκρεατίτιδα (εάν κάνετε και εμετό).

3. Κέντρο δεξιά

Αυτό μπορεί επίσης να δείχνει πρόβλημα με τα νεφρά. Άλλη μία αιτία θα μπορούσε να είναι εκκολπωματίτιδα όπου σακουλάκια αναπτύσσονται στα τοιχώματα του παχέος εντέρου.

 

4. Κάτω αριστερά

Τα περισσότερα εντερικά προβλήματα θα υποδεικνύονται από πόνο χαμηλά στην κοιλιά. Οι γυναίκες επίσης βιώνουν κράμπες περιόδου σε εκείνη την περιοχή, αλλά και στις δύο πλευρές.

5. Κάτω μέση

Αυτό μπορεί να δείχνει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Οι γυναίκες που πονάνε σε εκείνη την περιοχή μπορεί να έχουν θέμα με τα γεννητικά τους όργανα.

6. Κάτω δεξιά

Αυτό μπορεί να δείχνει καταπονημένο μυ ή γενικά υπερκόπωση. Εάν όμως εμφανίζεται συχνά, τότε καλό θα ήταν να το κοιτάξετε σε έναν γιατρό. Εάν είναι οξύς πόνος που χειροτερεύει, τότε είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα.

7. Πάνω αριστερά

Πολύ πιθανόν ο πόνος να προκαλείται από το στομάχι. Μία πιθανότητα είναι το έλκος ή προβλήματα με το πάγκρεας. Εάν ο πόνος είναι έντονος και χειροτερεύει γρήγορα, πιθανώς να έχετε πέτρα στην χολή και να έχει κολλήσει σε κάποιον αγωγό της. Εάν επιμένει ο πόνος, επισκεφτείτε έναν γιατρό.

 

8. Πάνω μέση

Ένας τέτοιος πόνος μπορεί να συνδέεται με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποιο άλλο πρόβλημα με το στομάχι ή τον οισοφάγο. Πάλι, ανάλογα τον πόνο, έλκη ή πέτρες στην χολή μπορεί να είναι οι αιτίες.

9. Πάνω δεξιά

Αυτό μπορεί να δείχνει έλκος στο λεπτό έντερο (δωδεκαδακτυλικό έλκος). Η αιτία είναι συνήθως υπερβολική έκκριση των γαστρικών υγρών.

Εάν ένας πονόκοιλος κρατήσει περισσότερο από μερικές μέρες, είναι καλή ιδέα να τον εξετάσετε σε έναν ειδικό. Να είστε επίμονοι και να ψάχνετε την σωστή διάγνωση, ακόμα και αν δεν καταφέρετε με μία επίσκεψη στον γιατρό να βρείτε το πρόβλημα. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να καταλάβετε τι φταίει αφού υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *