Όσκαρ Πιστόριους: Η δολοφονία, η δίκη, η αθώωση

1Τι έπεισε τη δικαστή να αθωώσει τον Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη για φόνο εκ προμελέτης και φόνο β’ βαθμού, ρίχνωντάς τον στα… μαλακά και κρίνοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας; – Τα χαρακτηριστικότερα στιγμιότυπα από το δικαστήριο της Πρετόρια

Μετά από μία δίκη που προκάλεσε πολλά σχόλια και αντιδράσεις και η οποία διήρκεσε για περισσότερο από ένα εξάμηνο, με εξαντλητικές καταθέσεις μαρτύρων, με αναπαραστάσεις και μαρτυρίες που προκάλεσαν κλάματα, υστερίες, πλήθος σχολίων, ακόμη και τη ναυτία του ίδιου του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους, κλείνει το κεφάλαιο για τη δολοφονία τής συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ.

Ποια ήταν όμως τα 11 σημεία-κλειδιά της δίκης, που χαρακτήρισαν τη δική και τελικά έπεισαν τη δικαστή να αθωώσει τον Όσκαρ Πιστόριους για φόνο εκ προμελέτης και φόνο β’ βαθμού, ρίχνωντάς τον στα μαλακά και κρινοντάς τον ένοχο για ανθρωποκτονία εξ αμελείας;

1. Ο Πιστόριους δηλώνει αθώος
Ο Όσκαρ Πιστόριους από την πρώτη μέρα της δίκης ισχυρίζεται πως είναι αθώος, συμπληρώνοντας πως ο θάνατος της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ, ήταν ένα λάθος, καθώς ο ίδιος πίστευε πως κάποιος εισβολέας βρισκόταν από την άλλη πλευρά της πόρτας του μπάνιου.

2. Μάρτυρας άκουσε κραυγές που της «πάγωσαν το αίμα»
Η πρώην γειτόνισσα του Πιστόριους, Michelle Burger, δήλωσε στο δικαστήριο ότι άκουσε τις «απίστευτες κραυγές μιας γυναίκας» που προέρχονταν από το σπίτι του αθλητή τη συγκεκριμένη νύχτα. Είπε ότι οι κραυγές έγιναν πιο έντονες και, στη συνέχεια, άκουσε πυροβολισμούς. Ο δικηγόρος του αθλητή δήλωσε ότι η μάρτυρας «δεν ήταν σίγουρη» για ό,τι άκουσε και ότι η προδικαστική της δήλωσή της ερχόταν σε αντίθεση με εκείνα που είπε εκ των υστέρων στο δικαστήριο.

3. Η μητέρα της Στέενκαμπ αποκαλύπτει

Ενώ η μητέρα της Ρίβα Στέενκαμπ, τον Ιούνιο, δεν μίλησε στο δικαστήριο, ωστόσο δέχθηκε να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά. Συγκεκριμένα, είπε ότι είχε αντικρίσει τον Πιστόριους στο δικαστήριο γιατί ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήξερε πως βρισκόταν εκεί εκπροσωπώντας την κόρη της.

4. Μάρτυρας υποστηρίζει: «Έχω πέσει θύμα εκφοβισμού»
Ο μάρτυρας Charl Johnson κατά τη διάκρεια της κατάθεσής του στο δικαστήριο είπε ότι έχει λάβει απειλητικά μηνύματα στο κινητό του, αφότου ο αριθμός του κοινοποιήθηκε κατά την ακρόασή του στο δικαστήριο. Μάλιστα, είπε ότι ένα μήνυμα έγραφε: «Γιατί λέτε ψέματα στο δικαστήριο; Γνωρίζουμε ότι ο Όσκαρ δεν σκότωσε τη Ρίβα. Δεν είναι σωστό, έλα τώρα φίλε».

5. Ο Πιστόριους κάνει εμετό
Όταν ο Πιστόριους ήρθε αντιμέτωπος με οδυνηρές αποδείξεις, για το πώς δολοφονήθηκε η Ρίβα Στέενκαμπ, ένιωσε αδιαθεσία και έκανε εμετό μέσα στο δικαστήριο. Συγκεκριμένα, ο Πιστόριους δεν άντεξε την ανάγνωση στοιχείων της νεκροψίας της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ και έκανε εμετό μέσα στη δικαστική αίθουσα, με τους αστυνομικούς να απομακρύνουν το μικρόφωνο από μπροστά του.

6. Η αστυνομία εκτίθεται από τις γκάφες της

Ένας πρώην αστυνομικός, που ήταν ο πρώτος που έφτασε στη σκηνή του εγκλήματος, αποκάλυψε ότι ένας από τους αστυνομικούς είχε αγγίξει το όπλο του Πιστόριους χωρίς να φοέσει γάντια, γεννώντας έτσι αμφιβολίες σχετικά με τα αιτία θανάτου της Στέενκαμπ κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας.

7. Ο Πιστόριους καταθέτει
Ο Όσκαρ Πιστόριους αρχίζει να δίνει στοιχεία για πρώτη φορά. Η φωνή του έτρεμε καθώς ζητούσε συγγνώμη από την οικογένεια Στέενκαμπ για τις πράξεις του.

«Δεν έχει υπάρξει ούτε μια στιγμή, από την ώρα που συνέβη αυτή η τραγωδία, που να μην έχω σκεφτεί την οικογένειά σας. Ξυπνάω κάθε πρωί και είστε οι πρώτοι άνθρωποι που σκέφτομαι, οι πρώτοι άνθρωποι για τους οποίους προσεύχομαι… Ήθελα απλώς να προστατεύσω τη Ρίβα. Μπορώ να υποσχεθώ ότι όταν πήγε στο κρεβάτι εκείνο το βράδυ αισθάνθηκε πως κάποιος την αγαπούσε» δήλωσε ο ίδιος.

8. Τα βίντεο που «καίνε» τον Πιστόριους
Η κατηγορούσα αρχή παρουσιάζει ένα βίντεο που δείχνει τον παραολυμπιονίκη να πυροβολεί ένα καρπούζι σε ένα σκοπευτήριο, με τον αθλητή να σχολιάζει ότι το φρούτο ήταν «μαλακότερο από ό,τι τα μυαλά».

9. Η δίκη διακόπτεται για ψυχιατρική παρακολούθηση

Η δίκη σταματά στις 12 Μαΐου μετά από την προτροπή ενός εμπειρογνώμονα, να τεθεί ο Πιστόριους υπό ψυχιατρική παρακολούθηση, καθώς μπορεί να πάσχει από διαταραχή άγχους. Στις 30 Ιουνίου, μετά από έρευνα ομάδας ψυχιάτρων, δημοσιεύται έκθεση σύμφωνα με την οποία ο Πιστόριους δεν πάσχει από καμία ψυχική ασθένεια.

10. Γιατρός ισχυρίζεται πως η αναπηρία του Πιστόριους τον κάνει «ευάλωτο»

Ο ειδικός γιατρός Wayne Derman ισχυρίζεται πως ο Όσκαρ Πιστόριους παρόλη την αναπηρία του και την τρωτότητά του, η αρχική του αντίδραση σε κίνδυνο ήταν να αγωνιστεί και όχι να τραπεί σε φυγή. Ειδικότερα, είπε ότι ο Πιστόριους επέδειξε μια «υπερβολική αντίδραση μάχης», προσθέτοντας: «Έχετε μπροστά σας ένα παράδοξο ενός ατόμου που είναι εξαιρετικά ικανό αλλά και που ταυτόχρονα είναι ατόμο με αναπηρία. Αυτή του η αναπηρία τον κάνει ευάλωτο», είπε στο δικαστήριο.

11. Ο Πιστόριους κατηγορείται ότι είναι «δόλιος μάρτυρας»

Ο συνήγορος υπεράσπισης Barry Roux είπε στο δικαστήριο ότι ο αθλητής είχε «δημιουργήσει» ένα υπερβολικό φόβο απέναντι στο έγκλημα και ξέσπασε με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε ένα θύμα ενδοοικογενειακής βίας μετά από χρόνια κακοποίηση. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον αθλητή πως ήταν ένας «δόλιος και άθλιος μάρτυρας» και ισχυρίστηκε ότι είχε προσαρμοσμένη σταθερά τη δική του εκδοχή των γεγονότων.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *