5 μυστικά από τον οδοντίατρό σας

«Ένα χαμόγελο είναι η πιο κοντινή απόσταση ανάμεσα στους ανθρώπους» υποστήριζε ο δανοαμερικανός κωμικός και μουσικός συνθέτης, Victor Borge. Οι οδοντίατροι έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν εκ των έσω πώς μπορεί κάποιος να το αποκτήσει. Εσείς ξέρετε τι πρέπει να τρώτε για να χαρίζετε χαμόγελα;

Μακριά από γλυκά και επιδόρπια

Αποτελεί κοινή λογική, ότι η ζάχαρη συμβάλει σημαντικά στη φθορά των δοντιών. Αυτό που ίσως δε γνωρίζετε είναι ότι, η συχνότητα και η διάρκεια της κατανάλωσης ζάχαρης είναι που κάνουν τη διαφορά.

Απολαύστε τα επιδόρπια και τις σοκολάτες, που λαχταράτε, αλλά να θυμάστε, ότι μετά πρέπει να ξεπλύνετε τα δόντια σας με νερό ή να μασήσετε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Όταν η ζάχαρη παραμείνει στο στόμα σας, τα βακτήρια «εκμεταλλεύονται» την ευκαιρία και παράγουν οξέα. Είναι η διάρκεια της επίθεσης αυτής των οξέων, που προκαλεί τη φθορά των δοντιών.

Αν ωστόσο, αγαπάτε τα γλυκά, μπορείτε να μειώσετε τη ζημιά, εάν τα καταναλώνετε γρήγορα (κατά προτίμηση μία φορά τη μέρα) και όχι όταν τσιμπολογάτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Βέβαια, το να έχετε ένα γλυκό στο στόμα σας δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά το να καταναλώνετε το ένα γλυκό μετά από το άλλο, για αρκετή ώρα, τότε ρισκάρετε να χάσετε το όμορφο χαμόγελό σας.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά

Οι οδοντίατροι αποφεύγουν τα ζαχαρούχα, όξινα ποτά, τα οποία σιγά-σιγά φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Ο μεγαλύτερος ένοχος ωστόσο είναι τα αναψυκτικά. Ένα κλασικό αναψυκτικό των 330ml μπορεί να περιέχει ως και 10 κουταλιές (περίπου 50 mg) ζάχαρη.

Σύμφωνα μάλιστα με καναδούς διαιτολόγους, ένα μεγάλο αναψυκτικό από ένα εστιατόριο φαστ-φουντ περιέχει περίπου 85 mg ζάχαρης. Με απλά μαθηματικά, μπορείτε να αναλογιστείτε τη ζημιά, που προκαλείτε στην οδοντοστοιχία σας.

Και αν θεωρείτε, ότι μία σόδα διαίτης (που δεν περιέχει ζάχαρη) είναι το ιδανικό υποκατάστατο, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε, αφού έστω και χωρίς ζάχαρη παραμένει όξινο ποτό.

Περιορίστε το αλκοόλ

Το αλκοόλ είναι επίσης όξινο και συμβάλλει στη διάβρωση των δοντιών. Βέβαια, αυτό δεν θα εμποδίσει κανέναν από το να απολαύσει ένα ποτήρι κρασί με το δείπνο του.

Εάν είστε από τους λάτρεις μάλιστα του κρασιού, επιλέξτε ένα κομμάτι τυρί για να το συνοδεύσετε. Το τυρί εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος, επιβραδύνοντας την διαδικασία της διάβρωσης. Μία άλλη εναλλακτική είναι το νερό ή μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που «κολλούν»

Ο λόγος που πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα, που έχουν την αίσθηση της «τσίχλας» είναι, ότι παραμένουν περισσότερη ώρα μέσα στο στόμα. Οι σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα, για παράδειγμα, μπορεί να έχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Όσοι μάλιστα έχετε σιδεράκια ή κάποια άλλη ορθοδοντική «επέμβαση» στο στόμα σας, πρέπει να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Βουρτσίστε τα δόντια σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποιήστε οδοντικό διάλυμα και νήμα και επισκεφτείτε το οδοντίατρό σας, για να μειώσετε τις πιθανότητες της διάβρωσης των δοντιών σας.

Καταναλώστε μαλακά φαγητά

Έχουν υπάρξει αρκετές «ιστορίες τρόμου» που αναφέρουν, ότι κάποιοι έσπασαν τα δόντια τους προσπαθώντας να καταναλώσουν μία σκληρή τροφή. Αυτό ενδέχεται να το πάθετε, εάν έχετε μεγάλα κενά ανάμεσα από τα δόντια σας.

Εάν πάλι, δαγκώνετε δυνατά σκληρά τρόφιμα, όπως είναι οι ξηροί καρποί για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση μέρος του σμάλτου να σπάσει από την άκρη του δοντιού σας.

Αποφύγετε τα σκληρά τρόφιμα και επιπλέον, μη δαγκώνετε παγάκια. Σε περίπτωση που σπάσετε κάποιο δόντι απευθυνθείτε αμέσως στον οδοντίατρό σας.

Πηγη tromaktiko

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *