Εσύ τρώς μαύρη σοκολάτα;

Σοκολάτα… η πιο γλυκιά απόλαυση όλων! Δεν αποτελεί όμως μόνο απόλαυση αλλά έχει πολλά θρεπτικά ωφέλη για τον οργανισμό!
Η κατανάλωση κακάο ξεκίνησε στην Αμερική και στα μέσα του δέκατου έκτου αιώνα, γρήγορα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη. Από εκεί και πέρα άρχισε να θεωρείται μια ευχάριστη συνήθεια, λόγω της γλυκιάς και έντονης γεύσης που έχει, παράλληλα όμως θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτική ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γνωστές οι ωφέλιμες επιδράσεις της σοκολάτας στο ευρύ κοινό.

Η μαύρη σοκολάτα σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες περιέχει πολλά βιολογικά ενεργά συστατικά, όπως οι κατεχίνες, οι προκυανιδίνες και η θεοβρωμίνη που προέρχεται στο κακάο, όπως επίσης και η σακχαρόζη και τα λιπίδια.

Ανάμεσα στα ωφέλη της μαύρης σοκολάτας για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκαταλέγονται τα εξής:

* Τα συστατικά που περιέχει, επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα το καρδιαγγειακό σύστημα με πολλαπλούς μηχανισμούς. Μελέτες παρέμβασης που έγιναν ανάμεσα σε υγιείς και μεταβολικά δυσλειτουργικούς εθελοντές έδειξαν ότι το κακάο βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και την ενδοθηλιακή λειτουργία, την αντίσταση στην ινσουλίνη και την υπερχοληστερολαιμία.
* Τα φλαβονοειδή και τα παράγωγα ολιγομερή τους – προκυανιδίνες διαθέτουν μια ποικιλία ευεργετικών επιδράσεων στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Όπως είναι γνωστό, τα φλαβονοειδή είναι
πολυφαινολικές ενώσεις που βοηθάνε στην καταπολέμηση των φλεγμονών και την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων στον οργανισμό.
* Όπως αναφέρθηκε η αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας είναι αρκετά ισχυρή, επομένως είναι ικανή να προστατέψει το δέρμα από τις οξειδωτικές βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας και να λειτουργήσει βοηθητικά στην αντιγήρανση.
* Το κακάο της μαύρης σοκολάτας επίσης βοηθάει στη γνωστική λειτουργία ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη μνήμη. Πολύ συχνά ακούμε να προτείνεται η κατανάλωση της σοκολάτας σε μαθητές και φοιτητές κατά την περίοδο που απαιτείται διάβασμα και αυτό είναι πολύ σωστό καθ’ότι βοηθάει στη διατήρηση της συγκέντρωσης.
* Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η σοκολάτα μπορεί να σχετίζεται με την καλυτέρευση της διάθεσης αφού δείχνει να έχει αντικαταθληπτική δράση.

Πηγη diatrofologikh

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *