Τελευταία Νέα

O Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος βραβεύθηκε από την ΕΣΗΕΑ

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου υποδέχεται τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Ενα φωτογραφικό τεκμήριο από το μακρινό 1946 έκλεψε την προσοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην ΕΣΗΕΑ, την περασμένη Πέμπτη. Επρόκειτο για ένα άλμπουμ με λήψεις από την επίσκεψη των δύο τότε προέδρων της Ενώσεως Συντακτών Δ. Πουρνάρα και Ν. Κρανιωτάκη το 1946 στην Πόλη και τη γνωριμία τους με τον Πατριάρχη Μάξιμο και τον Ισμέτ Ινονού. Σχεδόν επτάμισι δεκαετίες αργότερα, ο κ.κ. Βαρθολομαίος πέρασε το κατώφλι της Ενωσης Συντακτών και ξεναγήθηκε στην προσφάτως ανακαινισθείσα βιβλιοθήκη «Δημήτρης Πουρνάρας», που έλαμψε ξανά πριν από λίγο καιρό χάρις στη δωρεά των παιδιών του, του Νίκου Πουρνάρα και της Ελένης Πουρνάρα-Καρκαζή.

Ο Πατριάρχης, που βρέθηκε στην Αθήνα κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, τίμησε με την επίσκεψή του τους εκπροσώπους του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Ανθρωπος βαθιά καλλιεργημένος, δέχθηκε να αφιερώσει ένα μέρος του πολύτιμου χρόνου του για να δει από κοντά τη βιβλιοθήκη με τα σπάνια αποκτήματα και το πολύτιμο αρχείο, καθώς και να απευθύνει χαιρετισμό προς την ηγεσία και τα μέλη της ενώσεως, που ιδρύθηκε το 1914.


Από αριστερά, η Καλή Κυπαρίσση, η Φανή Πετραλιά, ο Βασίλης Βασιλικός και η Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Το καλωσόρισμά του ανέλαβε ο Βασίλης Βασιλικός, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, αναδεικνύοντας στην ομιλία του το πλήθος των δράσεων του Πατριάρχη. Ο γνωστός συγγραφέας έδωσε έμφαση στην προσπάθεια που έκανε ο κ.κ. Βαρθολομαίος με στόχο την παγκόσμια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα περιβαλλοντικά, όταν λίγοι είχαν συνειδητοποιήσει την τεράστια σημασία τους. Η γενική γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος Φανή Πετραλιά, υποδεχόμενη τον Πατριάρχη, έκανε μια μικρή ιστορική αναδρομή στην προσπάθεια συγκρότησης της βιβλιοθήκης μέσω δωρεών βιβλίων και αρχειακού υλικού. Υπογράμμισε πως η ΕΣΗΕΑ έχει πάρει υπό τη σκέπη της σχολεία από τα Κατεχόμενα της Κύπρου και ανακοίνωσε ότι το επόμενο βήμα είναι να υιοθετήσει σχολεία από την Ιμβρο, γενέτειρα του Πατριάρχη.

Στην εκδήλωση, ο Πατριάρχης βραβεύθηκε με το ανώτατο παράσημο της ενώσεως, τον «Χρυσό Ξενοφώντα», και στον δικό του λόγο έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ανάδειξη της αλήθειας ως της μοναδικής αποστολής των δημοσιογράφων. Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος Μαρία Αντωνιάδου, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καπάκος, οι δύο αντιπρόεδροι Αρια Αγάτσα και Σπύρος Κουντούρης κ.ά.

ΈντυπηΠηγή άρθρου – kathimerini.gr

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *