«Λύγισε» ο Γιάννης Σμαραγδής: «Αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχω από τον Στάθη Ψάλτη»

Λίγες ημέρες πριν φύγει ο Στάθης Ψάλτης…

Σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στην Μάρω Κανελλάκη και στην εκπομπή «Επιτέλους σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Σμαραγδής εξομολογείται στιγμές από τα γυρίσματα της ταινίας του «Νίκος Καζαντζάκης», όπου ο Στάθης Ψάλτης υποδυόταν τον ηγούμενο της Μονής Σινά. Ο σκηνοθέτης αποκαλύπτει τόσο για το πόσο η ερμηνεία του συγκλόνισε τον πρωταγωνιστή Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, αλλά και την τελευταία εικόνα που έχει ο ίδιος από τον Στάθη Ψάλτη όταν στο νοσοκομείο τον ρώτησε αν είδε την ερμηνεία του.

«Όταν ο Στάθης Ψάλτης ήρθε εδώ για να κουβεντιάσουμε να παίξει στην ταινία του είπα ότι «δεν θέλω τις υποκριτικές σου δεινότητες, τις ξέρουμε». Εδώ θέλω να καταθέσεις την ψυχή σου. Και μου είπε με τον απλούστερο τρόπο «να για αυτό ήρθα». Ήξερε ότι θα πεθάνει. Πολύ καιρό πριν. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο για αυτό.»

Ο Ψάλτης κάνει τον ηγούμενο της μονής Σινά. Στην πρόβα, μόλις τελείωσε η σκηνή, τρέχει ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και μου λέει «Ποια είναι η ψυχή αυτού του ανθρώπου που δεν την ξέραμε; Αυτός εδώ είναι πρότυπο για τους δεσποτάδες. Αυτός είναι αληθινός δεσπότης. Έτσι έπρεπε να είναι οι δεσποτάδες. Αυτή την αθωότητα κι αυτή τη βαθιά πίστη για τα ανώτερα που υπάρχει στο βλέμμα του. Τι ψυχή είναι αυτός;»

Θέλω να σας πω ότι λίγες ημέρες πριν φύγει, απολύτως ήξερε κι αυτός και οι πάντες ότι θα φύγει, του έστειλα να δει την ερμηνεία του και πήγαμε με τη γυναίκα μου να τον επισκεφτούμε στο νοσοκομείο. Είπαμε εκεί διάφορα πράγματα. Και κάποια στιγμή του λέω «τα είδες Στάθη;» και λέει «Αν τα είδα; Αν τα είδα;» κι αρχίζει να κλαίει. Αυτή είναι η τελευταία εικόνα που έχω από τον Στάθη», περιγράφει ο Γιάννης Σμαραγδής και τα μάτια του βουρκώνουν.

https://youtu.be/ZBHCwBt_91s

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *