Ο Έλληνας που στοχεύει στην κίνηση με την σκέψη

2Ο Μιγκέλ Νικολέλης είναι καθηγητής Νευροβιολογίας του Πανεπιστημίου Ντιουκ των Ηνωμένων Πολιτειών και επικεφαλής της πρωτοποριακής έρευνας «Walk Again».

Ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής, ο οποίος γεννήθηκε στο Σάο Πάολο, υποστηρίζει ότι η έρευνα, που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια, θα οδηγήσει στην κατασκευή εξωσκελετών, οι οποίοι θα ελέγχονται από τις εγκεφαλικές λειτουργίες των χρηστών και θα τους επιτρέπουν να κινούνται με τη δύναμη της σκέψης. Το πείραμα ηλεκτρονικής μεταβίβασης σκέψεων σε πιθήκους στέφθηκε με επιτυχία.

Στο Walk Again συμμετέχουν Αμερικανοί, Ελβετοί και Βραζιλιάνοι επιστήμονες. Η τεχνολογία για την κατασκευή των μηχανικών εξωσκελετών υπάρχει, ωστόσο το τελευταίο κομμάτι του παζλ είναι το πρόγραμμα που θα επιτρέπει στον ασθενή να δίνει την εντολή κίνησης.

«Οι ασθενείς θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους για να ελέγχουν την κίνησή τους, ενώ θα λαμβάνουν και αισθητήρια ερεθίσματα από τα χέρια και τα πόδια τους», δήλωσε ο Μιγκέλ Νικολέλης.

Θα εμφυτεύονται στον εγκέφαλο του ασθενούς ηλεκτρόδια, τα οποία θα μεταδίδουν ασύρματα πληροφορίες από το τσιπ στον εγκέφαλο του ασθενούς στον ειδικό εξωσκελετό-ρομπότ, που θα του επιτρέπει να βαδίζει και να κινείται.

Ο Δρ. Νικολέλης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και συνέχισε στο Hahnemann Πανεπιστήμιο. Είναι συνιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής της Edmond and Lily Safra International Institute for Neuroscience of Natal με έδρα την Βραζιλία.

Στην καριέρα του αριθμεί δεκάδες διακρίσεις και βραβεύσεις. Το 2010 του απενεμήθη το Βραβείο Καινοτομίας του NIH για την έρευνα του και τον Ιανουάριο του 2011, ανακηρύχθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο 16ο ως τατκτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών Βατικανού.

Μαζί με την ομάδα του δημιούργησαν τον εξωσκελετό, που επέτρεψε σε ένα τετραπληγικό παιδί να κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα στην Έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2014, που έλαβε χώρα στην Βραζιλία.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *