Έριξαν το δόλωμα στον Ερντογάν: « άφησε τον TurkStream και γίνε πετρελαιάς στην Κύπρο και στο ΑΙΓΑΙΟ»

Δεν κάθισε να το σκεφτεί πολύ ο κ. Ερντογάν και άδραξε την ευκαιρία.
Σου λέει « χαζός είμαι να περιοριστώ μόνο στο ρόλο της χώρας μου ως διαμετακομιστικού κόμβου ενέργειας . την στιγμή που στα πόδια μου στην Αν. Μεσόγειο υπάρχει ανεκτίμητος θησαυρός που υπερέβη κάθε προδοκία.
Η τελευταία στρατηγική της τουρκίας φαίνεται να εγκαταλείπει το διπλωματικό παιχνίδι των αγωγών διαμετακόμισης ενέργειας και να επικεντρώνεται στο ζεστό χρήμα της παραγωγής- ενεργειακής αυτάρκειας- πώλησης και μεταφοράς ενεργειακών αγαθών.
« Τις προάλλες το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση δημοσιεύει άρθρο για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου με τίτλο «Κυνήγι για τον θησαυρό της Μεσογείου» και υπότιτλο «Γεωστρατηγικό powerplay».
Όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «στη Μεσόγειο υπάρχουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πολλοί θέλουν να εξορύξουν την πρώτη ύλη.»
« Η ανακάλυψη στις 8.2.2018 από τις Διεθνείς Εταιρείες Πετρελαίου ENI και Total του κοιτάσματος Καλυψώ στο Τεμάχιο 6 στην κυπριακή ΑΟΖ, η οποία προκάλεσε και την τουρκική πειρατική πρόκληση, θεωρείται σημαντικότατη σύμφωνα με το αναθεωρημένο μοντέλο εξερεύνησης ανθρακικών πετρωμάτων το οποίο βασίζεται στην ανακάλυψη του Αιγυπτιακού zohr. Σύμφωνα με την Αμερικανική Γεωλογική Επισκόπηση τα αποθέματα φυσικού αερίου στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την Ανατολική Μεσόγειο (περιοχή μεταξύ Κύπρου, Λιβάνου και Αιγύπτου) ξεπερνούν τα 340 Τρισεκατομμύρια Κυβικά πόδια (ΤΚΠ) φυσικού αερίου (και 1,76 δις βαρέλια πετρελαίου), που είναι περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα των ΗΠΑ.» 23.02.2018 Παναγιώτης Τήλλυρος http://www.sigmalive.com
Τα παραπάνω ήταν η αιτία ο τούρκος να αρχίσει να στήνει τα προσφιλή θεατρικά δρώμενα του στο ΑΙΓΑΙΟ βλ. με τον εμβολισμό στα Ίμια (αποδεδειγμένα ήθελα αίμα εκεί ) και στην Κύπρο με την εκδίωξη του γεωτρύπανου της ΕΝΙ, πετυχαίνοντας τακτικές υπεροχής προς το παρόν.
Τώρα το θέατρο συνεχίζεται με εκβιασμούς του τύπου :
Ερντογάν « να καλεί τους τούρκους σε επικείμενη επιστράτευση»
Απειλεί ο Γιλντιρίμ: Μπορούμε να εξαλείψουμε κάθε κίνδυνο στο Αιγαίο
Και τα κάνουν αυτά την ώρα που οι Ρώσοι « φορτώνουν άσχημα» εναντίων των τούρκων εξ αιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του TurkStream
« Γιατί η Τουρκία δεν έδωσε άδεια στη Gazprom για τον χερσαίο TurkStream;»
« Η Τουρκία δεν έχει ακόμα επιτρέψει στη ρωσική Gazprom να ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού TurkStream. Αυτό αποκάλυψαν πηγές με γνώστη στο θέμα, εκφράζοντας φόβους πως το στρατηγικής σημασίας πρόγραμμα θα καθυστερήσει. Αν ολοκληρωθεί ο κόστους 7 δισ. ευρώ αγωγός θα επιτρέψει στη Ρωσία να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουκρανία ως χώρα τράνζιτ για τη μεταφορά του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη.
Η Τουρκία εξουσιοδότησε τη ρωσική Gazprom, την κρατική, μονοπωλιακή ουσιαστικά εταιρεία φυσικού αερίου της χώρας, να ξεκινήσει την κατασκευή των δύο υποθαλάσσιων τμημάτων του αγωγού.
Ωστόσο ακόμα δεν έχει δοθεί το πράσινο φως από την Άγκυρα για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του αγωγού. «Δεν έχει δοθεί έγκριση από την Τουρκία, γεγονός που καθυστερεί τις συζητήσεις για την κατασκευή της δεύτερης γραμμής προς την Ευρώπη», ανέφερε πηγή στο Reuters.
Ο αγωγός TurkStream σχεδιάστηκε για να εφοδιάσει κυρίως την Τουρκία, τη μεγαλύτερη χώρα αγοραστή ρωσικού φυσικού αερίου μετά τη Γερμανία. ακόμα σημαντικότερο για τη Μόσχα, ο αγωγός προβλέπεται να δημιουργήσει έναν νέο δρόμο μεταφοράς του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά, θέλει να ολοκληρώσει τον αγωγό το 2019. Άλλη πηγή ανέφερε πως η καθυστέρηση πιθανώς να οφείλεται στη διαμάχη της τουρκικής Botas και της Gazprom για έκπτωση στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία. «Φαίνεται πως η Gazprom θα πρέπει να υποχωρήσει στη Botas», ανέφερε η πηγή.
Μια τρίτη πηγή ανέφερε πως η Botas και η Gazprom δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινό σχέδιο για το χερσαίο τμήμα του αγωγού και για αυτό δεν έχει δοθεί ακόμα η τουρκική άδεια. Η Botas επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.»
http://www.defence-point.gr/news 22 Φεβρουαρίου 2018
Μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ρώμη άρχισε να ξεθωριάζει ο αγωγός TurkStream ρωσοτουρκικών συμφερόντων καθότι ο σουλτάνος άρχισε να βλέπει στα ίσια το ενεργειακό ψητό στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και στο ΑΙΓΑΙΟ.
ΣΉΜΕΡΑ περισσότερο από τις στρατηγικές κινήσεις στην ενέργεια και λιγότερο από τους τακτικούς ελιγμούς των εμπλεκομένων στα πολεμικά πεδία καταλαβαίνουμε τι μας ξημερώνει.
Η τουρκία παίζει το δικό της παιχνίδι ισοζυγιάζοντας τα οφέλη της μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ.
Αντί για τον αγωγό TurkStream στα ΣΤΕΝΑ θα κατεβεί η Ρωσική Στρατηγική Μηχανή και θα τα σαρώσει όλα υπερασπίζοντας τα συμφέροντας της .
Και θα κατέβει με μανία γιατί θα την έχει πωλήσει ο σουλτάνος και το ξέρει ήδη.
Για αυτό συγκεντρώνει στις ημέρες μας αθόρυβα μηχανοκίνητες μεραρχίες στο γεωπολιτικό αυχένα του Καυκάσου προς Κάθοδο και σμηναρχίες από νεότευκτα αεροδιαστημικά Su– 57 στην Κριμαία σε απόσταση αναπνοής από τα Δαρδανέλια και το ΑΙΓΑΙΟ.
Η μνημομιακή Ελλάδα και η μαρτυρική Κύπρος γίνονται πάλι δόλωμα δίχως να το έχουν βάλλει ούτε καν στο αγκίστρι, αλλά τις πετάν σαν ωμό κρέας στα σαγόνια των ισχυρών.
Έμπροσθεν αυτών των εξελίξεων υπάρχει η άλλη, η πνευματική πλευρά τους, όπου όλα εξηγούνται δίκην του πνευματικού αδέκαστου νόμου.
Αν αδελφοί δεν είχαμε τα προρρηθέντα των ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ γιατί μέλει γενέσθαι θα είμασταν δίχως μπούσουλα.
Σήμερα και μπούσουλα έχουμε και γνωρίζουμε πως θα πορευτούμε υποκάτω του ΟΥΡΑΝΟΥ , με Πίστη και Ελπίδα.
Οι αδικούντες την ΠΗΓΗ της ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ Ελληνική Γη λόγω της θανατηφόρου πλεονεξίας τους θα κατατροπωθούν αναμεταξύ τους για να αποζητήσουν στο τέλος να γευτούν το καθάριο ύδωρ της.

Με Πίστη και Ελπίδα

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Φώτο : τουρκική εξέδρα διερχόμενη τα ΣΤΕΝΑ προς ΑΙΓΑΙΟ

 

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *