Αγκυρα: «Θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα και για την ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ»!

Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Άγκυρα η μεταφορά του 6ου στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ όπου και θα προστατέψει τις γεωτρήσεις των ερευνητικών πλοίων της Exxon Mobil.

Ο Ιμπραΐμ Καλίν, εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είπε πως η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της ExxonMobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Ο Καλίν κάλεσε την “Ε/Κ πλευρά να συνεργαστεί με την τουρκοκυπριακή διοίκηση”.

«Ας μετατρέψουμε την ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συμβιβασμού και αμοιβαίου συμφέροντος κι όχι σε περιοχή συγκρούσεων και αμφισβητήσεων. Μ’ αυτό το στόχο η Τ/Κ και η Ε/Κ πλευρά μπορούν να εκπονήσουν κοινή μελέτη εντός πλαισίου που θα χαράξουν η Τουρκία, η Ελλάδα και άλλες χώρες», δήλωσε προσθέtοντας ότι η Άγκυρα «δεν έχει πρόβλημα με την εκμετάλλευση αερίου και τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή».

Και εκστόμισε νέες απειλές: «Αλλά αν υιοθετήσετε παράνομα μέσα στις προσπάθειες εξερεύνησης και παραβιάσετε κυριαρχικά δικαιώματα, φυσικά θα υπάρξουν συνέπειες. Η Τουρκία δεν θα διστάσει ποτέ να προβεί στα αναγκαία βήματα».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής εταρείας πετρελαιοειδών δήλωσε ότι ο προγραμματισμός της εταιρείας, που αφορά τις εργασίες στο τεμάχιο 10, προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

Όπως αναμένονταν οι Αμερικανοί θα προστατέψουν την επένδυσή τους και έχουν την δύναμη να το κάνουν. Πέραν αυτού έχουν δεχτεί πολλά «σκαμπίλια» από την Άγκυρα και εδώ και αρκετό καιρό θέλουν με οποιοδήποτε τρόπο να «ρεφάρουν»

Έτσι η Yenisafak, η κατεξοχήν φιλοερντογανική εφημερίδα και που ο διευθυντής της Ιμπραχίμ Καραγκιούλ είναι εκ των στενότερων συμβούλων του Ρ.Τ.Ερντογάν, εστιάζει σήμερα στο γεγονός της χρήσης του 6ου αμερικανικού στόλου στην προστασία των πλοίων που θα πραγματοποιήσουν εργασίες γεώτρησης για αναζήτηση φυσικού αερίου στο  10ο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ.

«Τα ερευνητικά σκάφη που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία ExxonMobile, αναμένεται να φθάσουν στη ανατολική Μεσόγειο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των ερευνητικών εργασιών στο 10ο οικόπεδο, ο 6ος Στόλος, θα προστατεύσει τα εν λόγω πλοία.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν εμποδίσει τον περασμένο μήνα τη γεώτρηση του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού Eni.

Η Τουρκία, για σχεδιασμούς των Ελληνοκυπρίων  στο 3ο οικόπεδο ανοιχτά της Αμμοχώστου, είχε  αναγγείλει Navtex απαγορεύοντας τη ναυτιλιακή κυκλοφορία μέχρι τις 10 Μαρτίου»

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος της ExxonMobil, Suann Guthrie, δήλωσε όσον αφορά τον προγραμματισμό της εταιρείας, για τις εργασίες στο τεμάχιο 10, ότι προχωρά κανονικά θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων, που θα πραγματοποιήσουν τις έρευνες στην περιοχή.

«Ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δύο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας το πρώτο εξάμηνο του 2018. Μέρος της προετοιμασίας είναι και η απόκτηση των σχετικών αδειών κι επιπλέον η συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων με τη χρήση ερευνητικών σκαφών. Αναμένουμε αυτές οι έρευνες να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες».

Aμέσως έσπευσε να απαντήσει η τουρκική προεδρία: «Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ιμπραΐμ Καλίν», εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέφυγε να απαντήσει κατά πόσο τα ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil έχουν αρχίσει προετοιμασία στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2017 υπογράφηκε στη Λευκωσία το συμβόλαιο εξερεύνησης και καταμερισμού παραγωγής για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *