Ανισότητες ανδρών – γυναικών: Τι άλλαξε στην απασχόληση

1Σε διάστημα δέκα ετών οι ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην εκπαίδευση έχουν μειωθεί, όμως στο πεδίο της απασχόλησης οι πρόοδοι ήταν πιο αργές, αναφέρει μια έκθεση του Boston Consulting Group (BCG) που δημοσιεύθηκε χθες Τετάρτη με την ευκαιρία του Φόρουμ των Γυναικών στη Ντοβίλ της Γαλλίας.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, που διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Φόρουμ Γυναικών και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ο κόσμος έχει πλησιάσει στο στόχο της παγκόσμιας εκπαίδευσης με το ποσοστό των παιδιών που φοιτούν σε σχολεία να φτάνει το 91% κατά μέσον όρο, σε σχέση με 86% πριν μια δεκαετία.

Η αντιστοιχία πέρασε από τα 95 κορίτσια για 100 αγόρια που πηγαίνουν σχολείο, στα 98 κορίτσια.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, μένουν να σημειωθούν σημαντικές πρόοδοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς μόνο το 78% των παιδιών ηλικίας από 12 ως 16 ετών πηγαίνουν σχολείο, με τα κορίτσια να έχουν μειωμένη παρουσία σε σχέση με τα αγόρια (96 κορίτσια για 100 αγόρια).

Αξιοσημείωτες είναι και οι πρόοδοι που έχουν σημειωθεί στην εξάλειψη των ανισοτήτων μεταξύ των δύο φύλων στην εργασία, όμως αυτές επιβραδύνθηκαν εξαιτίας της κρίσης.

Το ποσοστό των γυναικών που ανήκουν στον ενεργό πληθυσμό πέρασε από το 54% που ήταν το 2000 στο 57% το 2012. Παρόλα αυτά μειώθηκε σε τρεις χώρες: την Ινδία από το 36% στο 30%, στην Κίνα από το 77% στο 70% και στις ΗΠΑ από το 70% στο 67%.

Όπως και πριν από μία δεκαετία ο κόσμος των πληροφοριακών συστημάτων και της τεχνολογίας παραμένει ανδρικός.
Ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών έχει αυξηθεί: το 2011 το 41% των ελεύθερων επαγγελματιών, με ή χωρίς υπαλλήλους, ήταν γυναίκες έναντι 35% το 2004.

«Αν προωθείτο η εφαρμογή μέτρων για την ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ο αριθμός των γυναικών επιχειρηματιών θα μπορούσε να αυξηθεί στα 53 εκατομμύρια ως το 2015, δημιουργώντας 28 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε η Αγκνές Οντιέ διευθύντρια του BCG στο Παρίσι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *