Απάτη ολκής σε αγοραστές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων

1Η Ελλάδα έχει γίνει ήδη το… γηροκομείο αυτοκινήτων της Ευρώπης… Το φαινόμενο έχει ξεφύγει ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, με τους όποιος ελέγχους να γίνονται από το Κράτος, εφόσον υπάρξουν καταγγελίες, όπως έγινε πρόσφατα…… σε μη εξουσιοδοτημένο έμπορο στα Βόρεια προάστια της Αττικής, ο οποίος πλέον είναι αντιμέτωπος και με ανάκληση της αδείας του.

Ο συγκεκριμένος «κύριος» εισήγαγε μεταχειρισμένα diesel αυτοκίνητα και αφού έκοβε χιλιόμετρα από το κοντέρ και τα… καλογυάλιζε, τα πωλούσε σχεδόν ως… στρωμένα καινούργια.

Η οικονομική κρίση και οι φορομπηχτικές πολιτικές των τελευταίων Κυβερνήσεων στο αυτοκίνητο, έριξαν τον κύκλο εργασιών στη αγορά αυτοκινήτου σε ποσοστό σχεδόν 80%, με συνέπεια χιλιάδες επιχειρήσεις να έχουν κλείσει, να οδηγηθούν πολλές δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στην ανεργία, ενώ έχει φουντώσει και η παραβατικότητα στον κλάδο, ως λύση επιβίωσης από κάποιους επιχειρηματίες.

Το φαινόμενο είναι πολύ πιο έντονο στο «ελεύθερο» κομμάτι του κλάδου, δηλαδή σε εμπόρους και συνεργεία μη εξουσιοδοτημένα, αφού οι συγκεκριμένοι δεν υποχρεούνται σε κανέναν έλεγχο ποιότητας και λειτουργίας από τις εισαγωγικές-πολυεθνικές εταιρείες, ενώ το κράτος είναι ανύπαρκτο για να τους ελέγξει ακόμα και φορολογικά.

Έτσι, η… δίψα των Ελλήνων για ένα οικονομικό μικρό diesel αυτοκίνητο και η… λειψυδρία τέτοιων εγχώριων μεταχειρισμένων, έχει οδηγήσει τους υποψήφιους πελάτες στις… βρώμικες πηγές των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, τα οποία κυρίως είναι από εταιρείες leasing του εξωτερικού. Κατά συνέπεια έχουν πάνω τους εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, όταν εισάγονται στην Ελλάδα. Όμως κάποιοι –όχι όλοι- δεν τα στήνουν έτσι στις μάντρες, αλλά με λίγες δεκάδες χιλιόμετρα, για να πιάσουν την επιθυμητή -για την τσέπη τους- τιμή.

Με αυτό τον τρόπο και ο αγοραστής πέφτει θύμα απάτης και αγοράζει ένα ταλαιπωρημένο και μη ασφαλές αυτοκίνητο, αλλά και το κράτος χάνει πολλά δημοσιονομικά έσοδα, αφού το αυτοκίνητο αυτό εισήχθη με τα πολλά χιλιόμετρα, δηλαδή με μειωμένους δασμούς, άσχετα αν πουλήθηκε με πολύ λιγότερα στο κοντέρ.

Όμως, εμείς οι καταναλωτές, πως μπορούμε αυτή τη στιγμή να προστατευτούμε από τους αετονύχηδες, οι οποίοι δρουν στην Ελληνική αγορά ανενόχλητοι από το Κράτος; Απλά ζητώντας από τον έμπορο το έγγραφο εκτελωνισμού του αυτοκινήτου, το οποίο -εφόσον και αυτό δεν έχει παραποιηθεί- αναγράφει τα χιλιόμετρα που εισήχθη το αυτοκίνητο στην Ελλάδα.

Σημειώστε βέβαια πως η αυξημένη ζήτηση για οικονομικό μικρό diesel αυτοκίνητο και κυρίως η ανυπαρξία ελέγχου από το Κράτος, έχει μαγνητίσει στη χώρα μας τα παλιά αυτοκίνητα της Ευρώπης, όπως συνέβαινε κάποτε με την Αφρική. Τώρα έχουν την Ελλάδα, που ήδη έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο γηροκομείο αυτοκινήτων, γλιτώνοντας έτσι και κόστος από τα μεταφορικά, σε σχέση με την μακρινή Αφρική…

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *