ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΨΕΥΤΟΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΣΙΛΟΓΗΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ

Ο ΜΕΓΑΣ ΜΥΘΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΟ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1980 ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Γράφει ο Θεόδωρος Καστανέβας

Το ιστόγραμμα που παρατίθεται πιο κάτω εδώ, καταρρίπτει πανηγυρικά τον τεράστιο μύθο που διακινείται συστηματικά από τα κατοχικά ΜΜΕ και αναπαράγεται εύκολα από πολλούς, ότι το σημερινό τεράστιο ελληνικό χρέος το κληρονομήσαμε από το παρελθόν και ειδικότερα από τη δεκαετία του 1980.


Όπως φαίνεται ξεκάθαρα από το ιστόγραμμα που προέρχεται από επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Eurostat, το χρέος της χώρας μας σε αναλογία του ΑΕΠ, κατά μέσο όρο στη δεκαετία του 1980, όπως και στη δεκαετία του 1970, ήταν κάτω από το 50%. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυξήθηκε στο 60% ,σε 75% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και σε περίπου 100% ύστερα από τα μέσα της ίδιας δεκαετίας. Όμως, το μεγάλο άλμα του χρέους σε επίπεδα του 180% γίνεται μέσα στην ευρωζώνη ύστερα από το 2008 και σήμερα ξεπερνάει αισίως το 210% του ΑΕΠ.

Μέσα στον «παράδεισο» της ευρωζώνης, το χρέος συνέχισε να αυξάνεται και θα αυξάνεται παρ’ όλη την ανακεφαλαιοποίηση ή κούρεμα ( PSI) το 2012 με αφαίμαξη των ομολόγων ελληνικών δημόσιων φορέων και Ελλήνων πολιτών,την κλοπή και αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών το 2014, το αυθαίρετο ξεπούλημα δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, τη ληστρική συρρίκνωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας, τη μείωση συντάξεων και μισθών.

Από το 2002, με την ένταξή μας στην ευρωζώνη και την παραχώρηση του δικαιώματος για την έκδοση χρήματος στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εδρεύει στην Φραγκφούρτη, η χώρα έχασε την εθνική της κυριαρχία και ως επαίτης ικετεύει τους δανειστές για νέα δάνεια με σκοπό την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων.

Και ενώ το γενικό ισοζύγιο πληρωμών είναι πλέον πλεονασματικό σε επίπεδα της τάξης των 2 δις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ( βλ. σχετικό πίνακα), οι δανειακές μας υποχρεώσεις σε τοκοχρεωλύσια, απαιτούν ετήσιες δόσεις τουλάχιστον 18 δις, που αντιπροσωπεύουν το 10% του ΑΕΠ.

Use Facebook to Comment on this Post

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *